Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Meedoen aan onderzoek

Chronotherapie in Inflammatoire Artritis (ChronIA trial)

Duur: Het onderzoek zal in totaal 3,5 jaar duren. We verwachten in april 2022 de 1e patiënt te kunnen includeren. De totale duur van de studie voor de individuele proefpersoon is 6,5 maanden.
Startdatum: Januari 2022

Een crossover gerandomiseerd onderzoek waarin de inname van tofacitinib XR in de ochtend wordt vergeleken met inname in de avond bij reumatoïde artritis en artritis psoriatica patiënten met een actieve ziekte.

Over dit onderzoek

Welke patiënten kunnen deelnemen?

Patiënten met een actieve reumatoïde artritis of artritis psoriatica, volgens respectievelijk de 2010 en CASPAR criteria, die minder dan 3 biologicals hebben gebruikt.

Wat zijn de voorwaarden?

Patiënten met een actieve reumatoïde artritis of artritis psoriatica, die minder dan 3 biologicals hebben gebruikt, kunnen meedoen aan de studie.
Behalve als zij:
- in ploegendienst werken, 
- een JAK-remmer (tofacitinib, baricitinib) in het verleden hebben gebruikt,
- een contra-indciate hebben voor de medicatie,
- zwanger zijn en/of een zwangerschapswens hebben.

Hoe kunt u zich aanmelden?

Uw behandelend reumatoloog zal beoordelen of u in aanmerking komt voor het onderzoek en zal vervolgens ook  vragen of u mee wilt doen. Als u mee doet aan het onderzoek zult u gedurende het gehele onderzoek onder behandeling blijven van uw eigen reumatoloog.

Wat willen we bereiken?

We hopen aan te kunnen tonen dat chronotherapie van toegevoegde waarde is en dat dit vaker in de dagelijkse praktijk toegepast zal gaan worden. Daarnaast kan het er mogelijk voor zorgen dat bekende problemen zoals ochtendstijfheid en vermoeidheid, die vaak aanhouden nadat lage ziekteactiviteit is bereikt, minder op de voorgrond komen te staan. 

Wat gaan we doen?

Voor het onderzoek is het nodig dat u bij de loting en na 1, 3 en 6 maanden bij de onderzoeksverpleegkundige komt. Een bezoek aan de onderzoeksverpleegkundige duurt maximaal 30 minuten. Daarnaast zult u vooraf aan het bezoek een email krijgen met daarin de vraag of u thuis de online vragenlijsten voor dat betreffende bezoek wilt invullen. Dit kost 5 – 20 minuten, afhankelijk van het bezoekmoment. Tevens wordt op alle meetmomenten extra bloed en ontlasting (alleen niet na 1 maand) voor het onderzoek verzameld. De bloedafnames zullen zoveel mogelijk aan de reguliere polikliniekbezoeken worden gekoppeld, maar het kan hiervan afwijken. Als laatste zal u gevraagd worden om tweemaal gedurende 2 weken een actigraaf, een speciaal horloge die bewegingen registreert, te dragen. U dient de actigraaf op te halen in het ziekenhuis 2 weken voorafgaand aan het bezoek aan de onderzoeksverpleegkundige.  

Medicatie inname op basis van de biologische klok (chronotherapie)

Onze biologische klok regelt ons slaap- en waakritme en een verstoring van dit ritme kan ervoor zorgen dat ons afweersysteem ontregelt. Zo hebben bijvoorbeeld mensen die in ploegendienst werken een verhoogde kans op het ontwikkelen van reumatoïde artritis. Ook  de klachten, zoals pijn en ochtendstijfheid, van patiënten met gewrichtsontstekingen vertonen een duidelijk ritme. Bij het geven van onze medicatie houden we hier echter geen rekening mee. Dit wordt ook wel chronotherapie genoemd.

Het doel van de ChronIA trial is dan ook om vast te stellen of tofactinib XR, een JAK-remmer met gereguleerde afgifte, inname in de avond beter is dan inname in de ochtend.Dit doen we door te kijken naar het verschil in ziektelast, zowel vanuit klinisch oogpunt als vanuit patiëntenperspectief. Voor deze studie hebben we in totaal 42 reumatoïde artritis en 42 artritis psoriatica patiënten met een actieve ziekte nodig. 

Deelnemende patiënten worden door middel van loting in twee volledig vergelijkbare groepen verdeeld, namelijk  tofacitinib XR inname in de ochtend (ca. 9.00 uur) en avond (ca. 22.00 uur). Na 3 maanden switchen patiënten van inname tijd. Tofacitnib XR, een JAK-remmer met gereguleerde afgifte, wordt binnen het onderzoek volgens de geldende voorschriften en vergoedingsrichtlijnen in reumatoïde artritis en artritis psoriatica gebruikt. Het enige verschil is dat de tijd van inname varieert. Het gelijktijdig gebruik van andere reumamedicijnen is toegestaan, maar de dosering hiervan mag gedurende de studieperiode niet veranderen.

In onze patiënteninformatiefolder vindt u uitgebreide informatie over deelname aan het medisch-wetenschappelijk ChronIA-onderzoek, inclusief het toestemmingsformulier.