Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

ACTH-test

Een ACTH-test (Synacthen-test) is een onderzoek naar de werking van de bijnieren.

Download PDF

Voorbereiding

Uw kind heeft geen speciale voorbereiding voor het onderzoek nodig en mag vooraf en tijdens de test eten en drinken.

Emla zalf
Wanneer uw kind angstig is voor een prik, kunt u de huid van tevoren verdoven met Emla zalf. U krijgt deze zalf toegestuurd van de dagverpleging. U brengt deze een uur van tevoren thuis aan volgens de instructies.

Wat vertelt u uw kind?
Vertel uw kind zo goed mogelijk wat er gaat gebeuren. Hiermee zorgt u ervoor dat eventuele angst voor het onbekende geen kans krijgt of in elk geval vermindert. Uw kind kan zich zo voorbereiden op wat hem te wachten staat. U kunt uw kind vertellen dat hij:

  • ongeveer 1 à 2 uur naar het ziekenhuis moet voor een onderzoek en dat u erbij blijft.
  • rustig op bed moet liggen, maar wel mag lezen, spelen, naar muziek mag luisteren of tv kan kijken.
  • een prik krijgt om het infuus (dun plastic buisje) in te brengen en de verpleegkundige daarna steeds een beetje bloed afneemt. Het infuus na het onderzoek eruit mag en dat dit geen pijn doet.
  • naar huis mag als het onderzoek klaar is en de verpleegkundige het goed vindt.

Wat neemt u mee?

Neemt u eventueel wat speelgoed, een knuffel of een voorleesboek mee.

Over het onderzoek

Wat is het doel?
Door middel van de ACTH-test of Synacthen-test bepaalt de arts de functie van de bijnieren. Cortisol is een hormoon dat wordt gemaakt in de bijnierschors. Dit hormoon zorgt voor een goed verloop van de stofwisseling (spijsvertering) en belangrijke lichaamsfuncties. Synacthen (ACTH) stimuleert de bijnierschors tot het afgeven van cortisol. Bij het toedienen van Synacthen, wordt de klier aangezet tot het tijdelijk afgeven van extra cortisol. Door de hoeveelheid cortisol in het bloed te meten, kan de arts met het onderzoek ontdekken of de bijnier voldoende actief is.

Verloop van het onderzoek

U blijft gedurende de hele test bij uw kind. Om bloed te kunnen afnemen, brengt de verpleegkundige een infuusnaald in aan de binnenkant van de elleboog of op de hand. De verpleegkundige haalt de naald er weer uit en er blijft een dun plastic buisje achter. Via het infuus nemen wij bloed af. Na de eerste bloedafname krijgt uw kind de synacthen via het infuus. Hierna volgen nog een aantal bloedafnames. Direct na de test mag het infuus eruit en mag uw kind mee naar huis.

Duur van het onderzoek
De test duurt 1 à 2 uur.

De uitslag

De uitslag is na ongeveer 2 weken bekend. U krijgt een telefonische afspraak mee voor het spreekuur van de behandelend kinderarts om de uitslag te bespreken.

Contact

Dagverpleging, (010) 703 67 95 (bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur).