Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Eerste bezoek aan de DSD-polikliniek

Uw kind heeft binnenkort een afspraak op de polikliniek met het DSD (Differences of Sex Development) team. Hier begeleiden en behandelen we kinderen, jongeren en hun ouders met een variatie in de geslachtsontwikkeling. Met deze informatie willen we u alvast wat meer duidelijkheid geven over uw eerste bezoek aan de DSD-poli.

Download PDF

Wat is DSD?

DSD staat voor Differences of Sex Development. Bij DSD ontwikkelen de geslachtsorganen en/of geslachtsklieren van uw kind zich tijdens de zwangerschap anders dan verwacht. Er zijn heel veel vormen van geslachtsvariaties. DSD is een verzamelnaam voor al deze variaties.

Multidisciplinair team

Op de DSD-poli is een team van verschillende artsen aanwezig. Tijdens de eerste afspraak zijn over het algemeen aanwezig: de kinderendocrinoloog, klinisch geneticus, kinderuroloog en medisch psycholoog.

Onderzoeken en uitslagen

Een deel van de onderzoeken en uitslagen kan al bekend zijn. Tijdens het eerste polibezoek kunnen we u meer informatie geven. Bijvoorbeeld omdat er nieuwe uitslagen zijn binnengekomen. Soms doen we nog meer onderzoeken.

Behandeling

Bij de behandeling van uw kind volgen we een stappenplan. Bij sommige aandoeningen in de geslachtsontwikkeling moeten we al vroeg met een behandeling beginnen. We geven uw kind dan bijvoorbeeld medicijnen. Maar dit kan ook pas op een later moment in het leven zijn. En soms is het ook helemaal niet nodig. We bespreken dit met u in het eerste polibezoek.

Operaties

Bij sommige aandoeningen is het nodig om een operatie te doen. Bij jonge kinderen zijn we terughoudend met het opereren van de geslachtsorganen. Vaak wachten we af, totdat de kinderen oud genoeg zijn om zelf mee te beslissen over de operaties.

Psychologische begeleiding

U en uw kind kunnen in verschillende levensfasen voor moeilijke vragen komen te staan. Met goede (psychologische) begeleiding proberen wij u en uw kind te helpen met DSD om te gaan. Ook proberen we ervoor te zorgen dat jullie er in het dagelijks leven zo min mogelijk last van hebben. Tijdens het eerste polibezoek leggen we u hier meer over uit.

Meer informatie