Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Geweldloos Verzet

Uitleg over de methode ‘Geweldloos Verzet’ op de adolescentenkliniek

Je bent opgenomen in de adolescentenkliniek van het Erasmus MC. Wij gebruiken een bepaalde manier om met je om te gaan. We noemen deze methode: Geweldloos Verzet. Hier leggen we uit wat we daarmee bedoelen. Tijdens je behandeling vertellen we jou en je ouders er ook nog meer over.

Download PDF

In het kort

Geweldloos Verzet is een methode die kan helpen om op een vreedzame manier met moeilijke situaties om te gaan, vooral als het gaat om conflicten en problemen in relaties. Bijvoorbeeld in de relatie tussen jou en je ouders, je vrienden of je hulpverleners. Het is een manier om jezelf te beschermen en tegelijkertijd positieve veranderingen teweeg te brengen. Wij als je hulpverleners gebruiken deze methode om met jou om te gaan. Maar we nodigen je ook uit om op deze manier met ons om te gaan. En met je ouders. Natuurlijk helpen we je daarbij.

We willen samen met jullie kijken naar welke patronen zich voordoen bij jullie. En welke helpend zijn, en welke juist niet. Vanuit de visie van Geweldloos Verzet kunnen we dan helpende patronen versterken. En wat nieuwe dingen uitproberen voor wat niet helpend was.

Het doel van Geweldloos Verzet is om de situatie te de-escaleren en te streven naar een vreedzame oplossing. Het is een proces dat tijd en oefening vereist, maar het kan je helpen om op een positieve manier met moeilijke situaties om te gaan en je welzijn te verbeteren. Onthoud dat je niet alleen bent in dit proces en dat er mensen zijn die je willen helpen.

Aanwezigheid

Een belangrijk onderdeel van Geweldloos Verzet is het creëren van een veilige omgeving voor jou en anderen. We zijn er voor jou. We zijn zo veel mogelijk aanwezig op de groep. Wij zijn je hulpverleners en geven niet op. We willen graag weten wat er in je om gaat. We zijn vastberaden om je te helpen. We geven op een duidelijke en respectvolle manier aan wat we wel en niet accepteren. Zo weet je waar je aan toe bent.

Als je opgenomen bent, zijn je ouders minder fysiek aanwezig. We proberen ze wel zo veel mogelijk te betrekken bij jouw behandeling.

Positieve relatie met jou

Daarnaast richt Geweldloos Verzet zich ook op het opbouwen van positieve relaties en het betrekken van anderen bij het oplossen van problemen. Als je bij ons wordt opgenomen zullen wij als team investeren in een zo goed mogelijke behandelrelatie. We vinden het belangrijk om zoveel mogelijk naast jou te staan in jouw behandeling. Jij bent uiteindelijk degene die het best weet hoe jij je voelt.

Daarnaast willen we ook heel graag weten wie jij bent buiten jouw zorgvraag. Welke dingen maken jou jezelf? Welke talenten en krachten heb jij en hoe kunnen we die inzetten in jouw behandeling?

Betrekken van je ouders/betrokkenen

Naast dat we met jou willen samenwerken, willen we ook een goede behandelrelatie aangaan met de mensen die om jou heen staan. We vinden het daarom belangrijk om zo open mogelijk met elkaar te communiceren over hoe het met jou gaat. Dit doen we door regelmatig contact te hebben met jou en je ouders. En na bezoekmomenten of verloven te bespreken hoe het is gegaan.

We delen de lastige situaties, maar ook succeservaringen met jou, je ouders of andere belangrijke naasten, en met het team. Na incidenten vragen we jou ook altijd om het je ouders te vertellen.

Jouw eigen netwerk

Tijdens je opname werken we eraan om een stevig netwerk rondom jou te maken, met mensen die jou kunnen helpen, zoals je ouders/verzorgers. Maar ook anderen die voor jou belangrijk en steunend zijn, zoals verdere familie, vrienden, buren en mensen van school.

Een oud Afrikaans gezegde is: ‘It takes a village to raise a child’. Hiermee bedoelen we dat het opvoeden en begeleiden van een jongere een samenwerking is tussen alle verschillende mensen in het leven van de jongere. Zoals ouders, begeleiders en andere belangrijke betrokkenen.

Verzet

Als jij gedrag vertoont dat wij niet accepteren, zullen we dit duidelijk benoemen. En je laten weten waarom. We zullen altijd samen met jou kijken wat jij nodig hebt om dit gedrag te verminderen en te stoppen.

Herstel van de relatie

Als er toch iets gebeurt wat wij niet accepteren, heeft dit invloed op onze onderlinge relatie met elkaar. We vinden het belangrijk om het weer goed te maken. Als de spanning van het incident weer wat gezakt is, geven we jou altijd de ruimte om de relatie te herstellen en de situatie daardoor af te sluiten. Daarna pakken we de draad weer positief op samen. We vertrouwen in jou, en in jouw bijdrage aan een fijne samenwerking. Weet dat als iets stuk is, het ook weer te herstellen is.