Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Lichen sclerosus bij jongens

Lichen sclerosus (LS) is een blijvende huidaandoening die zowel bij jongens als bij meisjes voorkomt. Bij jongens kunnen vlekken ontstaan op de voorhuid en/of eikel. Ook kan het voor vernauwing van de voorheid of plasbuis zorgen.

Download PDF

Wat is lichen sclerosus?


LS is een blijvende aandoening. Bij jongens komt LS voor bij de voorhuid, soms op de eikel en heel soms bij de anus. Het komt bijna nooit voor dat LS ergens anders op de huid voorkomt. Als dit wel zo is, wordt het extra-genitale LS genoemd.

LS komt op elke leeftijd voor. Op kinderleeftijd is de aandoening zeldzaam. Bij volwassenen komt de aandoening vaker voor.

Oorzaak


De oorzaak van LS is onbekend. LS wordt vaker gezien in combinatie met auto-immuunziekten, zoals schildklierlijden, reuma of suikerziekte. Bij een auto-immuunziekte vallen ontstekingscellen van het afweersysteem de eigen gezonde cellen aan. Het is nog niet duidelijk of LS erfelijk is. LS is niet besmettelijk.

Symptomen en gevolgen


De volgende kenmerken komen voor bij jongens met LS:
  • Vernauwing van de voorhuid, ook wel phimosis genoemd. De voorhuid kan dan niet over de eikel terugschuiven.
    • Hierdoor kan plassen moeilijker worden (bijvoorbeeld sproeien) en pijn doen.
    • Hierdoor kan een erectie pijn doen.
  • Er kunnen witte, bruine of rode plekken ontstaan op de voorhuid en/of eikel met daarbij soms bloedinkjes. De huid rondom de anus is bijna nooit aangetast.
  • LS kan in de plasbuis voorkomen. Als dit niet op tijd behandeld wordt, kunnen er verklevingen ontstaan in de plasbuis.

Onderzoek en diagnose


De dermatoloog bekijkt de huid en stelt de diagnose.

Over de behandeling


De huidaandoening LS gaat nooit weg en is daarom niet te genezen. Wel is het mogelijk om de aandoening “in slaap” te brengen bij een groot aantal jongens met LS. Dit betekent dat de ontwikkeling van de aandoening wordt geremd of gestopt.

De behandeling bestaat uit twee zalven. Een sterke ontstekingsremmende zalf in combinatie met een vette zalf. Als de behandeling niet goed werkt, of er een ernstige vernauwing is, verwijdert de uroloog vaak de voorhuid (dit noemen we circumcisie). Heel soms is een operatie aan de plasbuis nodig.

Het doel van de behandeling

De twee belangrijkste doelen van de behandeling zijn:
  • het wegnemen van de klachten
  • de ontwikkeling van de aandoening remmen of stoppen

De aandoening op lange termijn


Er is weinig bekend over de aandoening op lange termijn. Het meeste wetenschappelijk onderzoek is uitgevoerd bij vrouwen en meisjes.

Door de ziekte te behandelen met twee zalven en/of de zieke huid te verwijderen kan LS in slaap vallen. Maar soms blijft een klein deel van de jongens klachten houden of komen de klachten na jaren weer terug. Het lijkt belangrijk om de zalven te blijven gebruiken, om het terugkomen van de klachten zoveel mogelijk te voorkomen.

Als LS ernstig is of niet goed behandeld is, hebben volwassenen 3-5% kans op huidkanker. Op kinderleeftijd komt huidkanker bij LS niet voor.

Met wie heeft u te maken?


Tieners


LS kan invloed hebben op seks en relaties. Hierdoor kunnen spanning ontstaan in het dagelijks leven. Als uw kind het lastig vindt om met de huidaandoening om te gaan, raden we aan hulp te zoeken. Dit kan zowel bij een psycholoog als een seksuoloog.

Speciale aandacht


In het Erasmus MC-Sophia zien we veel kinderen met LS in het Centrum voor Kinderdermatologie en op de polikliniek kinderurologie. Hierdoor zien jongens met LS ook een (kinder)dermatoloog in het vervolgtraject.

Wanneer contact opnemen?


Houd de huidafwijking goed in de gaten. Als de klachten toenemen of de huidafwijkingen erger worden, neem dan contact op met uw behandelend arts (uroloog of dermatoloog).


Contact

Sophia Kinderziekenhuis - Centrum voor Kinderdermatologie
Bezoekadres Sophia: Dr. Molewaterplein 40, 3015 GD Rotterdam, ingang Wytemaweg
Tel 010 703 73 80
Mail: bo.sophia@erasmusmc.nl
www.huidhuis.nl
www.erasmusmc.nl/sophia/patientenzorg/specialismen/kinderdermatologie

Sophia Kinderziekenhuis – Kinderurologie
Bezoekadres Sophia: Dr. Molewaterplein 40, 3015 GD Rotterdam, ingang Wytemaweg
Tel 010 703 65 59
Mail: kinderurologie@erasmusmc.nl
https://www.erasmusmc.nl/nl-nl/sophia/patientenzorg/specialismen/kinderurologie

Patiëntenvereniging


https://www.lsnederland.nl/kinderen-en-ls/

dermahavenerasmusmclogo