Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Slokdarmecho

(TOE: Trans-Oesophageaal Echo)

Download PDF
Een slokdarmecho (TOE = Trans-Oesophageaal Echo) is een echo van het hart. Het onderzoek vindt plaats onder anesthesie (narcose).

Voorbereiding


Pre-operatieve spreekuur
De verpleegkundig consulent kindercardiologie neemt met u contact op om u uit te nodigen voor het pre-operatieve spreekuur. U krijgt dan in 1 dagdeel alle informatie en uw kind krijgt de nodige vooronderzoeken. U heeft een gesprek met de interventiecardioloog, de anesthesioloog en de verpleegkundig consulent. Uw kind krijgt zo nodig een bloedafname, röntgenfoto van hart en longen en een hartfilmpje. Ook krijgt u een rondleiding.

Definitieve datum
Een week voor de echo neemt de verpleegkundig consulent contact met u op over de definitieve datum van het onderzoek. Hij bespreekt met u alle afspraken, zoals tijd van opname, hoe laat uw kind nuchter moet zijn en dergelijke. U kunt dan ook nog vragen stellen.

Voorlichtingsfilm anesthesie
Als voorbereiding op het onderzoek kunt u samen met uw kind (afhankelijk van de leeftijd) naar een voorlichtingsfilm over anesthesie kijken op www.youtube.com/erasmusmc. Er zijn 3 films voor verschillende leeftijden.

Voorbereiding dag van het onderzoek


Nuchter zijn
Op de dag van het onderzoek moet uw kind nuchter naar het ziekenhuis komen. Van tevoren is met u overlegd hoe laat u er moet zijn en vanaf welk tijdstip uw zoon/dochter niet meer mag eten of drinken.

Wat neemt u mee?
Afhankelijk van de leeftijd van uw kind:

  • medicatie van uw kind
  • eigen drinkfles/beker
  • knuffel
  • slippers/pantoffels
  • iets om te doen voor uw kind nadat het onderzoek klaar is. Er is wifi in het ziekenhuis

Over het onderzoek


Wat we gaan doen


Tijdens het onderzoek wordt een endoscoop via de keel de slokdarm ingeschoven. Dit is een flexibele slang met daarin opname-apparatuur, de echokop. Omdat de slokdarm direct tegen het hart aanligt kan de kindercardioloog zo een betere echo maken dan vanaf de buitenkant op de borstkas. Dan zitten de longen nog tussen de echo-kop en het hart.

Slokdarmecho

Verloop van het onderzoek


In de kliniek brengt een verpleegkundige uw kind naar zijn kamer. De interventiecardioloog die het onderzoek uitvoert komt dan ook nog langs en beantwoordt uw eventuele laatste vragen. Als het tijd is voor het onderzoek, brengt de verpleegkundige u en uw kind naar de operatiekamer. Er mag 1 ouder/verzorger bij uw kind blijven totdat hij slaapt. Daarna verlaat u de operatiekamer en begint het onderzoek.

Na het onderzoek


Wanneer het onderzoek klaar is, wordt u gebeld om naar de uitslaapkamer te komen. Dit mag ook weer 1 ouder/verzorger zijn. Wanneer uw kind goed wakker is, mag hij terug naar de kliniek.

Misselijk
Het is mogelijk dat uw kind wat misselijk is van de anesthesie. Dit kunnen we met medicijnen proberen te verhelpen. Uw kind kan ook last hebben van keelpijn door de endoscoop die van de keel naar de slokdarm heeft gezeten.

Drinken
Al snel mag uw kind weer wat drinken. De verpleegkundige bespreekt dit met u.

Vervolgafspraken
Van de kindercardioloog hoort u hoe het onderzoek is gegaan en wat de vervolgafspraken zijn.

Naar huis


De interventiecardioloog bespreekt met u wanneer uw kind weer naar huis mag. Zo nodig krijgt u een polikliniek afspraak mee. Uw kind kan de eerste dagen na de ingreep nog vermoeid zijn. Dit komt van de anesthesie. Hij kan ook nog een paar dagen keelpijn hebben.

Heeft u nog vragen?


Deze informatie vervangt zeker niet de persoonlijke gesprekken die u met de behandelend artsen heeft, maar is een aanvulling daarop. Zo kunt u de informatie nog eens rustig nalezen. Wanneer u hierover vragen heeft, kunt u deze stellen aan het behandelteam van uw kind.

Contact


Verpleegkundig consulenten kindercardiologie (bereikbaar elke werkdag van 8.00 tot 16.30 uur) 06 248 513 57
E-mail: vc.kindercardiologie@erasmusmc.nl
Website: www.erasmusmc.nl/nl-nl/sophia/patientenzorg/specialismen/kindercardiologie