Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Pulmonalisklepstenose

Aangeboren hartafwijking

Bij deze aandoening is de hartklep tussen de rechter kamer en de longslagader (pulmonalisklep) vernauwd. Deze opent daardoor onvoldoende.

Pulmonalisklepstenose: over deze aandoening

Wat is een pulmonalisklepstenose?

Wat is deze aandoening?

Bij deze aandoening is de hartklep tussen rechter kamer en longslagader (pulmonalisklep) vernauwd. Deze opent daardoor onvoldoende. De vernauwing is licht, matig of ernstig, afhankelijk van de ernst van de klepafwijking. Deze aandoening wordt soms al heel vroeg in het leven ontdekt maar kan ook op latere kinderleeftijd of als volwassene pas ontdekt worden.

Meer informatie over deze aandoening leest u op de website van Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Om de diagnose te stellen maken we een echocardiografie en electrocardiogram (ECG).

Behandeling

Een lichte of matige klepafwijking met een lichte of matige vernauwing hoeven we niet te behandelen. Vervolg controles zijn wel belangrijk om te zien of de vernauwing verergert in de loop van de tijd. Bij een ernstige vernauwing moeten we een ingreep uitvoeren. Uw behandelend kindercardioloog maakt met het kindercardiologisch team een behandelplan om de aandoening te corrigeren. Meestal doen we dit met een hartkatheterisatie. Via een bloedvat in de lies brengen we een hartkatheter aan in de binnenkant van het hart. De vernauwde hartklep verwijden we door een kleine ballon in de klepring op te blazen. Als de vernauwing niet kan worden verholpen door een hartkatheterisatie, is een operatie van het hart nodig om de vernauwing op te heffen.

Met wie heeft u te maken?

Uw eigen kindercardioloog bespreekt het behandelplan met u. Voor de operatie of hartkatheterisatie wordt u door het behandelteam geïnformeerd op het pre-operatieve spreekuur. Tijdens de opname  ziet u verschillende andere kindercardiologen, afdelingsartsen en verpleegkundigen van het Kinderthoraxcentrum en de Intensive Care Kinderen. Als het nodig is bieden wij ondersteuning aan van ons psychosociaal team.

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor