Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Univentriculair hart

Aangeboren hartafwijking

Een verzamelnaam voor hartafwijkingen met één gezamenlijke eigenschap: een van de pompkamers van het hart is niet functioneel of niet aangelegd.

Univentriculair hart: over deze aandoening

Wat is een univentriculair hart?

Wat is deze aandoening?

Dit is een verzamelnaam voor hartafwijkingen met één gezamenlijke eigenschap: één van de hartkamers is niet goed ontwikkeld en werkt niet goed. Er is dus maar één hartkamer die bloed rondpompt. Dat heet een Hypoplastisch Linker Hart Syndroom of een Hypoplastisch Rechter Hart Syndroom. Door de afwijkende hart- en bloedsomloop is de huidskleur meestal niet roze, maar grauw/blauw.

Meer informatie over deze aandoening leest u op de website van Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Om de diagnose te stellen maken we een echocardiografie en electrocardiogram (ECG). Als het nodig is maken we ook een CT scan of een MRI-scan van het hart.

Behandeling

Corrigerende ingrepen om het hart te normaliseren zijn niet mogelijk. Om de hart- en bloedsomloop te optimaliseren moeten we meerdere hartkatheterisaties en operaties van het hart uitvoeren. Uw behandelend kindercardioloog maakt samen met het behandelteam een behandelplan.

Met wie heeft u te maken?

Uw eigen kindercardioloog bespreekt het behandelplan met u. Voor de operatie of hartkatheterisatie wordt u door het behandelteam geïnformeerd op het pre-operatieve spreekuur. Tijdens de opname  spreekt u verschillende andere kindercardiologen, afdelingsartsen en verpleegkundigen van het Kinderthoraxcentrum en de Intensive Care Kinderen. Als het nodig is bieden wij ondersteuning aan van ons psychosociaal team.

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor