Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Nieuws

Welke rol spelen leefstijl, stress en omgeving bij een zwangerschap?

20 januari 2021

Het antwoord hierop kunt u zien in de nieuwe webserie over het Moeder en Kind Centrum van het Erasmus MC Sophia. In de achtdelige serie komen er verschillende specialisten van dit centrum aan het woord die vertellen over hun expertisegebieden, met welke nieuwe behandelingen en technieken ze momenteel werken en wat hun ambities voor de toekomst zijn. Ze zijn het unaniem met elkaar eens: hoe eerder de zorg begint, hoe beter de start van het leven.

Ambities

In het Moeder en Kind Centrum worden veel kinderen met aangeboren afwijkingen of ziektes gezien en extreem vroeggeboren kinderen behandeld. Daarnaast begeleiden we partners bij hun wens om zwanger te worden. Een van de ambities van het Moeder en Kind Centrum voor de toekomst is om bepaalde behandelingen van aangeboren afwijkingen die momenteel nog niet in Nederland plaatsvinden, naar het Erasmus MC Sophia te halen. En om het moment van behandeling van zieke kinderen te verplaatsen van na de geboorte naar vóór de geboorte.

Nieuwe behandelingen

Momenteel is het Moeder en Kind Centrum al goed op weg om van sommige dromen werkelijkheid te maken. Zo wordt er gebruik gemaakt van 3D technieken en virtual reality om de zwangerschap beter te monitoren en eerder te kunnen ingrijpen, wordt er geëxperimenteerd met het nabouwen van de placenta, om te kijken waar de groei van de baby niet goed verloopt, en krijgen pasgeboren baby’s steeds vaker een behandeling terwijl ze nog aan de navelstreng vastzitten, om gezondheidswinst te behalen op de lange termijn. Het ultieme doel is natuurlijk om vroeggeboorte in de toekomst helemaal te voorkomen.

De webserie

Bekijk de hele webserie over het Moeder en Kind Centrum op het Youtube kanaal van het Erasmus MC. In acht korte afleveringen komt u meer te weten over de volgende onderwerpen: Waarom de zorg van zwangeren beter moet, Het effect van gezonde leefstijl rondom een zwangerschap, Nieuwe interventies rondom de geboorte, De mogelijkheden van foetale behandeling, De rol van de placenta bij een ongeboren kind, Embryonale beeldvorming met 3D en virtual reality, De essentie van waardegedreven zorg en De eerste weken in het leven van een neonaat. Bekijk alvast twee afleveringen hieronder.