Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Nieuws

‘ZORG’, een unieke dansproductie over angst en vertrouwen

21 maart 2023

In de dansproductie ZORG wordt met bewegingen uitgebeeld wat kinderen kunnen ervaren tijdens een ziekenhuisopname; gevoelens als angst, overgave, beklemming en vertrouwen komen voorbij. Dansmakers van Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam (SKVR) voerden deze prachtige dans al eerder exclusief op in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis, waarvan nu een dansfilm is verschenen. Bekijk de film hieronder.

Het verhaal

In de dansproductie ZORG onderzoeken de Dansmakers van SKVR (kinderen in de leeftijd van 8-19 jaar) hoe spanning en weerstand invloed kunnen hebben op contact met elkaar. Daarnaast laten ze zien hoe fijn het is als er écht contact gemaakt wordt en er oprecht vertrouwen ontstaat. Inzichten die ontzettend waardevol zijn voor de zorg, verpakt in prachtige bewegingen.


‘ZORG’ werd gemaakt vanuit verhalen van ouders, kinderen en zorgverleners met als doel om bewustwording van het belang van (procedureel) comfort in de zorg te bevorderen.

Procedurele comfortzorg

Een ziekenhuisbezoek kan spannend zijn voor kinderen en hun familie. In het Erasmus MC Sophia doen we er alles aan om het ziekenhuisbezoek zo prettig mogelijk te laten verlopen, met zo min mogelijk pijn, angst of dwang. Dit noemen we Procedurele comfortzorg: we vinden comfort en vertrouwen tijdens een opname of medische handeling net zo belangrijk als de uitkomst ervan. Deze manier van zorg verlenen vraagt om een goede samenwerking tussen kind, ouders en alle betrokken zorgverleners. Samen maken we een plan op maat.

Heeft u binnenkort een afspraak in ons ziekenhuis? Uw kind ervaart meer controle en rust als jullie je samen voorbereiden op het bezoek. Kijk op de pagina Bereid uw kind voor op een bezoek om hier handvatten voor te vinden en meer te lezen over de manieren van comfort en afleiding die wij in onze zorg kunnen bieden. Wilt u meer weten over deze manier van zorg? Een groot deel van het zorgmodel waar wij in het Erasmus MC Sophia naartoe willen is gebaseerd op de informatie en werkwijze van het PROSA kenniscentrum.

Ziel van het Sophia

De dansvoorstelling werd georganiseerd door de Ziel van het Sophia en is tot stand gekomen in samenwerking met PROSA kenniscentrum en Charlie Braveheart. Ziel van het Sophia organiseert jaarlijks een event in het Sophia Kinderziekenhuis voor kinderen, ouders en zorgverleners. Het doel is bijzondere, niet vanzelfsprekende kanten van de zorg te belichten.

Dansmakers van SKVR, met zorgverleners