Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
logo voor centrum
Centrum

Kindercolorectaal centrum

Het kindercolorectaal centrum is een team binnen het specialisme kinderchirurgie. Het team zorgt voor kinderen met zowel aangeboren als verworven aandoeningen van de dikke darm en het anale kanaal.

Over dit centrum

Wat we doen

Wat doet dit centrum?

Het kindercolorectaal centrum zorgt voor kinderen met aangeboren of verworven afwijkingen van de dikke darm en/of het anale kanaal. De meest voorkomende aangeboren aandoeningen zijn anorectale malformatie (aangeboren afwijking van het anale kanaal) en de ziekte van Hirschsprung (een deel van de dikke darm functioneert niet doordat zenuwcellen afwezig zijn).

Dit zijn zeldzame afwijkingen met beide ongeveer 40 geboren kinderen per jaar in Nederland die aangedaan zijn. De belangrijkste verworven aandoeningen zijn inflammatoire darmziekten zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, een chronische ontstekingsziekte van de dikke darm.

Wat willen we bereiken?

Het kindercolorectaal centrum heeft als doel topzorg te geven aan kinderen met ziektes aan de dikke darm en het anale kanaal. We willen optimale begeleiding geven: vanaf het stellen van de diagnose, de operatieve correctie tot en met het begeleiden tot aan volwassenheid. Het team verbetert dit proces constant door het verrichten van onderzoek, het leggen van (inter)nationale contacten en de bijdrage aan scholing.

Contact

Kindercolorectaal centrum secretariaat: (010) 703 62 40.

Aandoeningen en ziektebeelden

Samenwerking

Wij werken intensief samen met verschillende specialismen binnen de kindergeneeskunde:

  • Kindermaag-, darm- en leverziekten.
  • Erfelijke en aangeboren aandoeningen.
  • Intensive Care kinderen.
  • Urologie (kinder-).
  • Gynaecologie.
  • Klinische genetica.
  • Fysiotherapie.
  • Wond-, incontinentie- en stoma (WIS-)consulenten.
  • Kinder- en jeugdpsychiatrie/psychologie.
  • Prenatale geneeskunde.

Wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek vindt plaats in nationaal en internationaal verband binnen het ARM-NET (samenwerking tussen experts op gebied van anorectale malformatie) en de Europese reference-netwerken Eurogen en Ernica. Samen met het specialisme klinische genetica proberen we de genetica rondom de ziekte van Hirschsprung te ontrafelen.

Behandeling

Operatie

Klinieken

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier
Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor