Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Operaties bij de ziekte van Crohn

Tijdens een ileocoecaal resectie verwijderen we het laatste stukje dunne darm en het begin van de dikke darm tijdens een kijkoperatie (laparoscopie)

Over deze operatie

Wat we gaan doen

Wat is deze operatie?

De ziekte van Crohn is één van de twee ziekten die onder chronische inflammatoire darmontsteking vallen (in het Engels noemen we dat Inflammatory Bowel Disease, oftewel IBD). Bij de ziekte van Crohn kunnen er in het hele darmstelsel, vanaf de mond tot aan de anus, ontstekingen ontstaan. We behandelen de ziekte van Crohn met medicijnen, maar als die niet voldoende werken is het soms toch nodig om te opereren. 

Bij de ziekte van Crohn komt het vaak voor dat het laatste stukje van de dunne darm en het begin van de dikke darm (waar zich het wormvormig aanhangsel of appendix bevindt) ontstoken is. Deze ontsteking kan leiden tot vernauwing van de darm en dus buikkrampen, slecht eten en afvallen. Als medicijnen niet helpen, zal de chirurg met u en uw kind bespreken om het laatste stukje dunne darm en het begin van de dikke darm te verwijderen (ileocoecaal resectie) tijdens een kijkoperatie (laparoscopie). 

Hoe gaan we te werk?

Tijdens de kijkoperatie kijken we hoever de dunne darm ontstoken is. Daarna maken we het rechter gedeelte van de dikke darm van de buikwand los. Afhankelijk van de ernst van de ontsteking van de darm, nemen we de darm door via de kijkoperatie, of via een kleine snee onder de navel. Nadat we het zieke deel van de darm hebben weggehaald, hechten we de darmen weer aan elkaar.

Wat is het doel?

De ziekte van Crohn kan niet worden genezen door een operatie. Daarom zal de chirurg altijd zo zuinig mogelijk zijn met het weghalen van darmweefsel. Het doel van de operatie is het verlichten van de klachten, zoals slecht kunnen eten en krampende buikpijn, of het wegnemen van de ontsteking.

Voorbereiding

Er is geen speciale voorbereiding nodig voordat uw kind wordt geopereerd.

Bijwerkingen & complicaties

Kort na de operatie

De wond kan gaan ontsteken, daarom maken we na de operatie de wond goed schoon. Omdat we zo min mogelijk darm weghalen na de operatie, is de naad aan de slijmvlieszijde tussen de dunne en de dikke darm soms nog ontstoken. Bij 5% van de kinderen geneest de naad daardoor slecht en kan de wond gaan lekken. In dat geval is het nodig om uw kind opnieuw te opereren, waarbij we meestal een tijdelijk stoma aanleggen.

Thuis

Een ileocoecaal resectie is een grote operatie. Uw kind zal enkele weken nodig hebben om van deze operatie, maar ook van de ziekte, te herstellen. In overleg met de kinder maag-darm-lever arts besluiten we met welke medicijnen uw kind kan stoppen.

Resultaat

Na het verwijderen van de vernauwde darm zal uw kind beter kunnen eten en minder buikkrampen hebben.

De ziekte van Crohn is een chronische ziekte en kan terugkomen op de geopereerde plek, maar ook in andere delen van het darmstelsel. Het blijft daarom nodig dat uw kind medicijnen gebruikt om de ziekte te onderdrukken.

Wanneer neemt u contact op?

Neem na de operatie contact op met de afdeling Kinderchirurgie of de kliniek Medium care Kinderchirurgie 1 zuid als uw kind:

  • Uw kind koorts heeft.
  • Uw kind spuugt.
  • Uw kind geen ontlasting heeft.
  • De buik van uw kind opzwelt.
  • De wond ontstoken (roodheid, zwelling, pijn) is.

Contact

Afdeling Kinderchirurgie (kantooruren): (010) 703 62 40
Kliniek Kinderchirugie 1 zuid (weekend/avond/nacht): (010) 703 61 84

Bij algemene niet-spoed vragen kunt u ook een e-mail sturen.

Aandoeningen

Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor