Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
logo voor centrum
Erkend expertisecentrum

Syndroom van Turner

Binnen het Centrum voor Syndroom van Turner behandelen wij meisjes en vrouwen met het syndroom van Turner. Alle zorg voor deze patiënten is hier bij elkaar gebracht.

Over dit centrum

Wat we doen

Wat doet dit centrum?

In dit centrum voor kinderen en jongeren behandelen en volgen we meisjes met het syndroom van Turner. We geven uitleg over de diagnose en wat dit betekent, over welke controles en onderzoeken wij adviseren en over mogelijke behandelingen. We proberen uw vragen hierover zo goed mogelijk te beantwoorden.

De kinderarts-endocrinoloog vervolgt de groei en ontwikkeling. Als meisjes klein zijn is behandeling met groeihormoon meestal mogelijk vanaf de leeftijd van vier of zes jaar. Bij uitblijvende puberteit is behandeling met vrouwelijke hormonen nodig. We doen regelmatig bloedonderzoek om bijvoorbeeld te zien of de schildklier goed werkt en of er aanwijzingen zijn voor glutenovergevoeligheid, wat vaker voorkomt bij het syndroom van Turner.

Binnen het Centum voor Syndroom van Turner krijgt u te maken met de volgende specialisten:

  • De kindercardioloog onderzoekt of er sprake is van een aangeboren hartafwijking en of er in de loop van het leven verwijding van de grote lichaamsslagader ontstaat.
  • De KNO-arts geeft adviezen wanneer uw kind vaak oorontstekingen heeft en onderzoekt het gehoor.
  • De kinderfysiotherapeut onderzoekt de motorische ontwikkeling van uw kind als het in groep 2 en groep 7 zit.
  • De klinisch psycholoog doet in die periode ook onderzoek naar de neurocognitieve ontwikkeling van uw kind.

Met behulp van deze onderzoeken kunnen specifieke adviezen worden gegeven ten aanzien van het bewegen en leren.

Wat willen we bereiken?

Wij willen meisjes met het syndroom van Turner en hun ouders zo goed mogelijk informeren over het syndroom, en met behulp van screening eventuele problemen die bij het syndroom van Turner mogelijk voorkomen zo vroeg mogelijk opsporen en behandelen. Met de behandeling of begeleiding zorgen wij ervoor dat meisjes zo weinig mogelijk last hebben van hun aandoening. Daarnaast willen we meisjes zo goed mogelijk voorbereiden op de overgang naar de polikliniek voor volwassenen en met een uitgebreid transitietraject zelfstandigheid stimuleren. 

Wat maakt dit centrum bijzonder?

Ons multidisciplinaire team heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan het ontwikkelen van waardegedreven zorg, waarbij de focus ligt op wat voor de patient belangrijk is. Het transitietraject maakt hier ook deel van uit.

Aandoeningen en ziektebeelden

Onze polikliniek(en)

Wetenschappelijk onderzoek

BAV studie 

De BAV staat voor “Bicuspid Aortic Valve”. Een tweeslippige (of bicuspide) in plaats van een drieslippige aortaklep is de meest voorkomende aangeboren hartafwijking en komt voor bij ongeveer 2 op de 100 mensen. Bij mensen met het turner syndroom komt dat veel vaker voor, bij ongeveer 30 op de 100 mensen.
wizard_link

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor