Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Liesbreukoperatie

Herniotomie

Tijdens de liesbreukoperatie maken we de open verbinding tussen de buikholte en de lies dicht, waardoor de zwelling in de lies verdwijnt.

Over deze operatie

Wat we gaan doen

Wat is deze operatie?

Kinderen met een liesbreuk hebben een open verbinding tussen de buikholte en de lies via het lieskanaal. In de lies ontstaat dan een zwelling, die we de breukzak noemen. Dit is een uitstulping van het buikvlies, die zichtbaar is als uw kind perst of huilt. In de breukzak kan een darmlis (deel van de darmwand) zitten. Bij pasgeboren meisjes kan er zich een eierstok in bevinden.

Tijdens een liesbreukoperatie sluiten we de breukzak af. Dat doen we via een snee die we maken in de liesplooi. Bij jongens maken we de breukzak los van de zaadstreng, waarna we de breukzak doornemen en onderbinden. Bij meisjes loopt in het lieskanaal de ronde baarmoederband, deze wordt met de breukzak doorgenomen. De kleine resterende breukzak trekt zich terug onder de spieren van de buikwand. Hierna hechten we de wond.

Bij jongens kunnen we de liesbreuk ook verhelpen tijdens een kijkoperatie (laparoscopie). In dat geval maken we drie kleine sneetjes in de buik. Met een camera en instrumentjes maken we de breukzak los van het lieskanaal en de zaadstreng en sluiten we de sneetjes met een hechting.

Hoe gaan we te werk?

Tijdens de operatie is uw kind onder algehele verdoving (narcose). De chirurg bespreek vooraf met u of het om een kijkoperatie of open operatie gaat.

Volwassenen met een liesbreuk hebben een zwakke spierlaag, daarom plaatsen we bij hen een prothese matje om te voorkomen dat er weer een zwelling ontstaat. Bij kinderen doen we dat niet, omdat de liesbreuk bij hen ontstaat door een aangeboren openblijven van het buikvlies in de lies.

Voorbereiding

De chirurg stelt de diagnose bij uw kind aan de hand van uw verhaal en het lichamelijk onderzoek. Meer onderzoek is meestal niet nodig.

Uw kind wordt opgenomen op de dagverpleging of op de kliniek medium care Kinderchirurgie 1 zuid. Dat is afhankelijk van de leeftijd en conditie van uw kind. Soms is het nodig, met name voor te vroeg geboren kinderen, om na de operatie een nachtje op de intensive care kinderen te worden opgenomen.

Bijwerkingen & complicaties

Kort na de operatie

De meeste kinderen herstellen probleemloos van deze operatie. Na elke operatie is er een kans dat de wondjes op de huid en in de buik kunnen gaan bloeden of ontsteken.

De kans dat bij uw kind de liesbreuk terug komt aan dezelfde zijde is klein, ongeveer 2%. Bij jongens kunnen de zaadleiders en de vaten naar de testis over de liesbreuk lopen. Er is een zeer kleine kans (0,1%) dat de vaatjes of de zaadleider beschadigd worden.

Thuis

De herstelperiode verloopt bijna altijd zonder problemen. Het is daarom niet nodig om naar de polikliniek te komen voor controle. Als u toch graag op controle komt op de polikliniek, kunt u hiervoor een afspraak maken.

Thuis houdt u zich aan de volgende regels:

  • De eerste vijf dagen mag uw kind niet in bad. Douchen of wassen aan de wastafel mag wel.
  • Als de plakkers op het wondje er nog niet vanzelf zijn afgevallen, verwijdert u ze na vijf dagen.
  • Uw kind mag de eerste tien dagen niet sporten of meedoen aan gymlessen.
  • Zodra u en uw kind denken dat het mogelijk is, mag uw kind weer naar school.

Resultaat

Het doel van de operatie is het verhelpen van de liesbreuk, zodat de inhoud van de breukzak niet beknelt kan raken.

Wanneer neemt u contact op?

Neem contact op met de kliniek medium care Kinderchirurgie 1 zuid door te bellen naar (010) 703 61 84 als:

  • Uw kind koorts krijgt.
  • De wond rood, gezwollen of pijnlijk is.
  • Uw kind niet goed eet en/of drinkt.
Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor