Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Wethouder Tim Versnel en vice-voorzitter van de Raad van Bestuur van het Erasmus MC Joke Boonstra. Fotograaf: Alexander Santos Lima
Nieuws

Rotterdam en Erasmus MC slaan handen ineen voor inclusievere arbeidsmarkt

2 oktober 2024

De gemeente Rotterdam en het Erasmus MC richten zich op het creëren van honderden banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit beleid, ook wel Social Return genoemd, wordt na de ondertekening van een convenant vast deel van het inkoopbeleid.

De gemeente Rotterdam en het Erasmus MC richten zich op het creëren van honderden banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit beleid, ook wel Social Return genoemd, wordt na de ondertekening van een convenant vast deel van het inkoopbeleid.

Als eerste academisch ziekenhuis èn als grootste werkgever in de regio, committeert het Erasmus MC zich aan het creëren van honderden banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Het ziekenhuis kan nu, bij het verstrekken van opdrachten, de opdrachtnemer stimuleren of verplichten om kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt te betrekken bij de uitvoering van de opdracht. Denk hierbij aan extra handen aan het bed, banen in de schoonmaak en facilitaire diensten.

Wethouder Tim Versnel (o.a. Werk en Inkomen): ‘Dit convenant gaat impact maken. Voor elke Rotterdammer moet een baan binnen bereik zijn – ook voor mensen met een arbeidsbeperking of voor wie er om andere reden nu nog geen goede plek is. Gezien de krappe arbeidsmarkt, hoop ik dat dit ook andere ziekenhuizen, bedrijven en instellingen in Rotterdam inspireert om Social Return op te nemen in hun inkoopbeleid.’

Joke Boonstra tekende namens het Erasmus MC. Joke: ‘We trekken graag samen op met de gemeente om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt meer kansen te bieden. Wij zijn heel verheugd met dit initiatief van de wethouder om ons al zo vroeg in het project Social Return mee te nemen. Hopelijk volgen snel veel meer zorginstellingen.’

Afspraken
In het convenant spreken de partijen af dat het Erasmus MC, Social Return opneemt in de inkoop- en aanbestedingsprocessen en conform het beleid van de gemeente Rotterdam gaat werken. Dit betekent bij iedere inkoopopdracht er een percentage naar het creëren van banen gaat.

Social Return kan ook ingevuld worden door bijvoorbeeld het aanbieden van opleidingen of maatschappelijke activiteiten aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De gemeente Rotterdam biedt het Erasmus MC ondersteuning bij de toepassing en deelt haar kennis en ervaring op het gebied van Social Return.

Om nog meer impact te maken, schaalt de gemeente samenwerkingen met grote werkgevers op. Dit convenant is een belangrijk voorbeeld van hoe een grote werkgever en de gemeente samenwerken om de kansen op het vinden van passend werk te vergroten.  In februari 2024 presenteerde de gemeente haar vernieuwde Social Return beleid. Hiermee zet de gemeente in op het verdubbelen van het aantal zogenoemde ‘ankerorganisaties’. Het Erasmus MC is zo’n ankerorganisatie met een grote inkoopkracht.