Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Nieuws

Erasmus MC betaalt de BTW op gezonde voeding in restaurants

10 juni 2022

Het Erasmus MC betaalt in de week van 13 juni zeven dagen lang de BTW op volledig gezonde voeding in de restaurants aan De Passage en alle Healthy Food Wall automaten. Tegelijkertijd roept het Erasmus MC de politiek op meer vaart te zetten achter de plannen om verse groenten en fruit BTW-vrij te maken.

De BTW-vrij actie startte op 30 mei in het Radboudumc en krijgt navolging in Erasmus MC en andere universitair medische centra. Met de actie ‘Appels en prei BTW-vrij’ willen de umc’s het belang van voeding op preventie en een gezonde leefstijl onderstrepen en de medewerkers en patiënten stimuleren om te kiezen voor gezonde voeding.

Gezonde voeding, zoals verse groenten en fruit, is in de meeste gevallen duurder dan ongezonde voeding. Eén van de oorzaken van de hoge prijs is, naast inflatie, het BTW-tarief van negen procent. ‘Gezond eten raakt mensen nu hard in hun portemonnee. Terwijl we allemaal weten hoe belangrijk goede voeding is voor hun gezondheid’, zegt Liesbeth van Rossum, internist en hoofd van het Centrum Gezond Gewicht van het Erasmus MC. Van Rossum schreef mee aan het Nationaal Preventie Akkoord: ‘Velen met mij vinden dat de politiek vaart moet maken met het afschaffen van het BTW tarief op verse groenten en fruit. Gezonde voeding moet snel echt goedkoper worden.’

Appels en prei  BTW-vrij

Om deze oproep kracht bij te zetten, betaalt Erasmus MC in navolging van het Radboudumc een week lang zelf de BTW op het volledig gezonde aanbod in de restaurants en vendingautomaten van het ziekenhuis. Hierdoor wordt de prijs op de kassabon voor tijdelijk lager. De actie ‘Appels en prei BTW-vrij’ geldt voor alle patiënten, bezoekers, medewerkers en studenten van het Erasmus MC en vindt plaats in de week van 13 tot en met 19 juni.

Stap voor stap

Een gezonder voedingsaanbod draagt bij aan het herstel van patiënten, een gezonde werkomgeving voor medewerkers en een gezonde keuze voor bezoekers. ‘Ik ben blij dat we samen met onze horeca deze actie kunnen ondersteunen. Stap voor stap gaan we naar gezonder eten en drinken voor onze patiënten en medewerkers. Maar uiteindelijk kiezen zij natuurlijk zelf en hopen wij ze met het voedingsaanbod naar gezondere keuzes te bewegen’, vertelt Ineke Veenstra, directeur Inkoop en Facilitair en net als Liesbeth lid van de Stuurgroep Patiëntenvoeding.