Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
expositie wereldwijde stervensrituelen
Nieuws

Expositie wereldwijde stervensrituelen in Erasmus MC

20 februari 2023

Landelijk Expertisecentrum Sterven exposeert foto’s van fotograaf Heleen de Graaf

"Uiteindelijk zal iedereen afscheid moeten nemen van het leven. Dat is een zekerheid. Hoe je dat beleeft, hangt samen met je kijk op sterven en de dood. Wat overal ter wereld hetzelfde is, is dat mensen samen afscheid nemen en samen vorm geven aan het levenseinde.”

Met deze tekst opent de foto-expositie Wereldwijde Stervensrituelen, te zien van 22 februari tot begin april in de Tuin van Verbondenheid in het Erasmus MC. De expositie is een initiatief van het Landelijk Expertisecentrum Sterven en is vrij toegankelijk. 

Het Erasmus MC sluit zich aan bij de missie van het Landelijk Expertisecentrum Sterven om met deze expositie het thema "wereldwijde stervensrituelen" bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. Doel van het expertisecentrum is om mensen meer bewust te maken van hoe andere culturen en tradities met het onvermijdelijke sterven omgaan in de wereld. We willen sterven bespreekbaar maken en hierin de culturele achtergrond meenemen. Zodat er meer begrip komt voor elkaars cultuur en gebruiken rondom sterven.

De fotoserie laat op een kleurrijke manier zien hoe verschillende culturen en tradities wereldwijd met dit onvermijdelijke deel van ons bestaan omgaan. Het zet aan tot denken en biedt aanleiding tot gesprek binnen de grote diversiteit aan mensen die hier werken of patiënt zijn. Juist in het Erasmus MC, waar uit alle macht gestreden wordt tegen de dood, is daar behoefte aan. Behoefte aan openheid over sterven, met zorg en begrip voor alle verschillende culturele en spirituele waarden.

De foto’s zijn gemaakt door Heleen de Graaf, fotograaf en bestuurslid van het Landelijk Expertisecentrum Sterven. Zij reisde ervoor naar landen als Tibet, India, Italië, Myanmar, Jordanië, Ierland, Ethiopië en Turkije.

De expositie is geopend door Joke Boonstra (RvB Erasmus MC), Ineke Visser en Heleen de Graaf (Landelijk Expertisecentrum Sterven). De expositie is mede mogelijk gemaakt door de stichtingen Sint Clara en Vrienden van het Maasstad Ziekenhuis.