Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Nieuws

Geen hoger beroep in rechtszaak kinderhartcentra

22 februari 2024

Het ministerie van VWS gaat niet in hoger beroep in de rechtszaak over de kinderhartcentra. Ook Erasmus MC en UMCG gaan als zogenaamde ‘belanghebbende partijen’ niet in hoger beroep.

Het Erasmus MC gaat niet in hoger beroep. Als grootste interventiecentrum van Nederland zetten wij ons maximaal in om samen met betrokken partijen en UMC’s tot een oplossing te komen voor de concentratie van de behandeling van patiënten met aangeboren hartafwijkingen. Hierover lees je meer op de website van NFU.  
 
Ondertussen blijft het Erasmus MC zich onverminderd inzetten voor al zijn patiënten. Daarbij richten we ons zowel op het optimaliseren van ons eigen (kinder)hartcentrum als op het samenwerken met de andere centra. 

Hoe zat het ook alweer?

Nadat de minister van VWS (destijds Hugo de Jonge) eind 2021 besloot om de interventies (katheteringrepen en operaties) voor patiënten met aangeboren hartafwijkingen te concentreren in Rotterdam en Utrecht, maakte zijn opvolger Ernst Kuipers uiteindelijk een andere keuze. 
 
Na een impactanalyse van de NZa - dat wees op het belang van behoud van deze hartzorg voor Noord- en Oost-Nederland - besloot hij om de complexe ingrepen bij patiënten met aangeboren hartafwijkingen te concentreren in de UMC's van Rotterdam en Groningen. 
 
UMC Utrecht, LUMC en Amsterdam spanden vervolgens een bodemprocedure aan tegen dit besluit. Vorige maand stelde de rechtbank van Midden-Nederland dat de minister het concentratiebesluit onvoldoende heeft onderbouwd. De rechter vernietigde daarom het besluit. Nu zorgminister Pia Dijkstra niet in hoger beroep gaat, betekent dit dat de UMC’s met elkaar gaan overleggen hoe zij met de patiëntenverenigingen en de betrokken medisch specialisten een oplossing kunnen vinden.

De ambitie van het Erasmus MC blijft door concentratie van de complexe zorg, de kwaliteit van de zorg verder te verbeteren, meer verantwoorde dienstroosters met ervaren medisch specialisten te realiseren en beter gebruik te kunnen maken van de complexe en kostbare infrastructuur.