Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Ee toren
Nieuws

Humaan antistof tegen nieuw coronavirus

14 maart 2020

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben samen met onderzoekers van de Universiteit Utrecht en biotechbedrijf Harbour BioMed een humane antistof ontwikkeld die het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2) kan remmen.

Onderzoeksleider en laatste auteur Berend-Jan Bosch (Universiteit Utrecht) wil geen valse verwachtingen wekken. Het is een eerste veelbelovende stap, maar het is nog veel te vroeg om te speculeren over de eventuele werkzaamheid bij mensen. Het onderzoek ligt nu ter beoordeling bij een wetenschappelijk tijdschrift. 
 
Het gebruik van antistoffen is één van de mogelijke behandelwijzen die onderzocht wordt. ,,Als iemand besmet is en ziek wordt, komt het lichaam met een afweerreactie, waarbij antistoffen worden gemaakt. Dat gebeurt pas na één of twee weken. Door antistoffen na te maken in het laboratorium zouden die veel vroeger gegeven kunnen worden en daardoor het lichaam een handje helpen in het overwinnen van de infectie’’, zegt Marion Koopmans, hoofd van de afdeling Virologie van het Erasmus MC. Of dat echt gaat werken is nog de vraag. ,,Deze methode wordt wel onderzocht voor meerdere ziekten die op de top 10 lijst staan van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), door teams van onderzoekers over de hele wereld.’’