Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Nieuws

Koninklijke onderscheiding voor Casper van Eijck

27 oktober 2023

Onze chirurg prof. Casper van Eijck heeft vrijdag 27 oktober tijdens zijn afscheidssymposium voor collega’s en patiënten een koninklijke onderscheiding ontvangen. Demissionair minister Ernst Kuipers van VWS speldde hem de versierselen op. Van Eijck is bevorderd tot officier in de Orde van Oranje Nassau.

Van Eijck heeft zich in het Erasmus MC de voorbije decennia ingespannen voor onderwijs aan studenten, en voor onderzoek naar kanker. Maar bovenal stond hij met hart en ziel paraat voor zijn patiënten met alvleesklierkanker, een ziekte waarvoor nog altijd weinig effectieve behandelingen bestaan. In samenwerking met Van Eijck spant een grote groep wetenschappers zich al enkele jaren in om daar verandering in te brengen.

Een vriendengroep van twee overleden patiënten van Van Eijck richtte enkele jaren geleden een stichting op: Overleven met Alvleesklierkanker. De daaruit voortvloeiende fondsenwervingscampagne Support Casper bracht enkele miljoenen op. Van Eijck bracht met het geld een groep toonaangevende wetenschappers uit Erasmus MC, LUMC, UMC Utrecht en Amsterdam UMC bij elkaar die nu onderzoek doen naar nieuwe therapieën. Een daarvan is viro-immunotherapie.

‘Casper van Eijck is niet alleen de drijvende kracht achter het wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte’, staat te lezen in de aanbevelingsbrieven, ‘met zijn down to earth mentaliteit en zijn vermogen om in gewone mensentaal uit te leggen wat de ziekte behelst, en waarom baanbrekend onderzoek nodig is, heeft hij bijgedragen aan de bewustwording rond deze ziekte.’

Er staat ook te lezen: ‘Casper van Eijck voerde voornamelijk slecht nieuwsgesprekken met zijn patiënten. Voor alvleesklierkanker zijn maar weinig behandelmogelijkheden. Patiënten hebben een slechte prognose, behoeven veel zorg maar hebben vooral een luisterend oor nodig. Ik ken geen arts die dat zo goed kan als Casper van Eijck.’

Casper van Eijck met zijn koninklijke onderscheiding naast demissionair minister Ernst Kuipers 

Naast de intensieve betrokkenheid bij zijn patiënten, heeft Van Eijck een brede interesse in de wereld die hem omgeeft. Hij was sportarts bij Sparta en Feyenoord, en samen met zijn echtgenote richtte hij de stichting Quercus Musica op. 

Onder de noemer Erasmusica organiseerden zij binnen het Erasmus MC muzieklessen voor Erasmus MC’ers, daarbij geholpen door  binnenlandse- en buitenlandse muzikale toptalenten van Codarts University Rotterdam als docenten. Ook organiseerden zij voor patiënten zogeheten ziekenhuiskamerconcerten en -uitvoeringen.

Ook onderhoudt Casper van Eijck warme betrekkingen met CSBO Bergkristal, een basisschool voor bijzonder onderwijs. Toen de coronapandemie ook onder ouders en leerlingen van deze school veel angst en onzekerheid veroorzaakte, zorgde Van Eijck dat er gastlessen werden gegeven, flyers werden gemaakt, kortom dat er goede informatie kwam over het virus.

Lees ook het  interview met Van Eijck op Amazing Erasmus MC.