Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Nieuws

Mobiele CT voor hersenscans op IC Erasmus MC

16 november 2020

Op de afdeling Intensive Care van het Erasmus MC is een proef gestart met een mobiele CT voor hersenscans in een samenwerkingsverband tussen de afdelingen Radiologie en Intensive Care Volwassenen. Het grote voordeel hiervan is dat patiënten die vaak kunstmatig beademd en instabiel zijn voor een hersenscan niet meer op transport hoeven naar de afdeling Radiologie.

Op de afdeling Intensive Care Volwassenen van het Erasmus MC is een proef gestart met een mobiele CT voor hersenscans. Het grote voordeel is dat patiënten voor een hersenscan niet meer van de IC af hoeven, wat met name voor mechanisch beademde patiënten die vaak instabiel zijn, enorme voordelen (waaronder betere veiligheid) kan bieden. Als IC-patiënten in huis moeten worden verplaatst voor een radiologisch onderzoek, moeten er altijd twee IC-verpleegkundigen mee, en een arts die dan minstens drie kwartier afwezig zijn op de IC. 
De mobiele CT is een nieuw type scanner. Hij wordt door producent Siemens Healthineers voor een aantal maanden in het Erasmus MC geplaatst om uit te testen. Het Erasmus MC is de eerste in de wereld die deze mobiele CT scanner mag uittesten.

Siemens en ook andere leveranciers van medische hulpmiddelen werken al jaren samen met Erasmus MC om hun producten te toetsen in de medische praktijk. De feedback vanuit de kliniek die de fabrikanten ontvangen, helpt om de producten te verfijnen en daadwerkelijk goed in de zorg te kunnen toepassen. Na de proefplaatsing en de testperiode wordt besloten of het Erasmus MC de mobiele CT aanschaft.  

Prof.dr. Aad van der Lugt, radioloog, en dr. Mathieu van der Jagt, neuroloog-intensivist, zijn de trekkers van het project. Aad van der Lugt: “De beeldkwaliteit is vergelijkbaar met die van de ‘normale’ CT scanner en de CT scanner is vrij eenvoudig te positioneren en te bedienen.” Mathieu van der Jagt: “Wij verwachten dat het gebruik van de mobiele CT het aantal risicomomenten en complicaties gerelateerd aan het verrichten van een CT hersenen bij IC-patiënten zal verminderen maar dat het ook een aanzienlijke tijdswinst zal opleveren voor IC-personeel. We hebben reeds gegevens verzameld over de oude werkwijze om te kunnen vergelijken met de nieuwe werkwijze met de mobiele CT. Hiermee kunnen de voordelen van de mobiele CT worden aangetoond.”

“Kritieke patiënten zijn kwetsbaar en kunnen elke verbetering in hun behandeling gebruiken. Het is altijd beter om ze niet te verplaatsen”, zegt Paul Riswick van Siemens Healthineers. “Daarom is de SOMATOM On.site ontwikkeld: om bij high-end CT opnames van het hoofd de patiëntveiligheid, het proces en diagnostische snelheid te verbeteren. Wij zijn blij om samen met het Erasmus MC de voordelen in de praktijk aan te tonen.”

Testen
De komende maanden worden gebruikt om een goed beeld te krijgen van de voordelen van het systeem. Daartoe worden de werkwijze vóór en na introductie vergeleken, waarbij onder andere aan de orde komen: 

de belasting in tijd voor het IC-personeel als er een CT hersenen verricht moet worden; 
de risicomomenten en complicaties die kunnen ontstaan bij het klaarmaken voor de scan en het transport en tijdens het transport zelf.  

Hersenscans
Met de mobiele CT kan alleen het hoofd gescand worden, dus geen andere delen van het lichaam. Als er bijvoorbeeld een CT moet worden gemaakt van de borstkas of de halsslagaderen, moet de patiënt alsnog op transport naar de gewone CT scanner.

Hoe werkt het
De laboranten van de afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde  halen de mobiele CT van de parkeerplek  en brengen het naar de IC-box en plaatsen deze aan het hoofdeinde van het bed. De IC-verpleegkundigen heeft de ICU box voorbereid door het bed en de monitoring van de muur te verplaatsen De patiënt kan in bed blijven liggen, maar hij wordt wel 30 cm naar het hoofdeinde verplaats om zijn hoofd in een houder te leggen. Als de patiënt goed is gepositioneerd in de scanner moeten artsen en verpleegkundigen de IC-box verlaten. De laboranten blijven in de IC-box en bedienen de scanner. Een groot bijkomend voordeel ten opzichte van de gewone CT is dat de patiënt na positionering niet meer beweegt ten opzichte van het bed, beademingsmachine en monitor, wat normaliter een risicomoment is voor losraken van beademingsslangen en uitvallen van drains.
  
Planning en tijdlijn 
De mobiele CT is door stralingsdeskundigen goedgekeurd voor klinisch gebruik. De scanner is zo goed afgeschermd, dat extra beschermingsmaatregelen niet nodig zijn.  De eerste 25 patiënten zijn al gescand. De komende weken worden alle laboranten getraind. Er wordt door de laboranten eerst drooggeoefend in een lege IC-box, waarna ze ook daadwerkelijk leren hoe ze patiënten moeten scannen.