Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Nieuws

Nierdonor waant zich bijna een hotelgast in het Erasmus MC

28 oktober 2020

Donoren die worden opgenomen op de afdeling Heelkunde om een nier of een deel van hun lever te doneren, worden vanaf vandaag getrakteerd op chocolade en een mooie welkomstbrief.

De traktatie is een initiatief van verpleegkundig specialist Erika van Straalen. “Toen ik hier kwam werken, viel het me op dat donoren worden opgenomen als een patiënt, terwijl ze gewoon gezond zijn en hier komen om iemand te helpen”, zegt Van Straalen. “Ze zouden zich veel meer als een gast mogen voelen.”

Plakboek

Aangezien hospitality, oftewel gastvrijheid in de zorg Erika altijd al fascineerde, ging ze aan de slag. Ze heeftmet hulp van het transplantatieteam een mooie brief opgesteld, met daarin een welkomstwoord en telefoonnummers van de verpleegkundig specialisten Transplantatiechirurgie

Alleen samen

Onderaan de brief is een fraaie illustratie toegevoegd van de skyline van Rotterdam waarin het Erasmus MC staat afgebeeld. Op de brief staat de spreuk: ‘Alleen samen kunnen we delen’. “Die briefkunnen de donoren bewaren. Zo hebben ze iets tastbaars voor na hun operatie.”

 

Chocoholic

Van Straalen zocht contact met chocoladeatelier Chocoholic om mee te werken aan dit initiatief. “Chocoholic is een typisch Rotterdams bedrijf. Donoren komen vanuit het hele land hier naartoe. Ik vond het leuk om hen een typisch Rotterdamse attentie te geven.

Disney

Fred Lee –auteur van het beroemde boek ‘Als Disney de baas was in uw ziekenhuis’- kan tevreden zijn.