Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Nieuws

Op de zitfiets naar de Efteling

3 november 2022

Patiënten die zijn opgenomen op de verpleegafdelingen van de afdelingen Traumatologie, Orthopedie en Plastische Chirurgie, kunnen tegenwoordig gebruik maken van een SilverFit Mile zitfiets. De zitfiets is te vinden in de lounge van afdeling Nd-10 en is 24 uur per dag beschikbaar.

Met de zitfiets kunnen de patiënten, die vaak in een rolstoel zitten en aan het begin staan van hun revalidatietraject, snel na hun ingreep in beweging komen. Bewegen bevordert het herstel aanzienlijk, weten fysiotherapeuten Edith Reijmer en Joke Buijtendijk.

Voor de fiets staat een groot beeldscherm waarop bewegende beelden worden getoond. Wie de fiets in beweging zet, maakt via het beeldscherm een virtuele tocht door Rotterdam of door de bossen van de Hoge Veluwe. Of de rit voert door een woestijn in de VS, of door de bergen van Costa Rica. Ook de Efteling is in het keuzemenu opgenomen. De keuze is groot.

‘Patiënten kunnen er gebruik van maken wanneer het hen uitkomt, in de weekends en ’s avonds, desnoods ‘s nachts als ze niet kunnen slapen. En ook wanneer ze niet bij de fysiotherapeut onder behandeling zijn’, vertellen Reijmer en Buijtendijk.

Zo snel mogelijk ‘mobiliseren’ is al langer in zwang in het ziekenhuis. Waar opgenomen patiënten vroeger in pyjama in bed lagen, daar wordt hen nu geadviseerd hun dagelijkse kleding te dragen zodra dat kan. Ook worden ze aangemoedigd zich zelf te wassen en aan te kleden en te eten en drinken aan hun tafel of buiten hun kamer. Daarnaast mogen patiënten lekker naar buiten om te ‘wielen’ of te wandelen als dat kan. Dat moeten ze dan wel even melden bij de verpleegkundigen.