Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
pharmafilter ingebruikname
Nieuws

Pharmafilter in gebruik

22 maart 2019

Op 22 maart is het Pharmafilter in gebruik genomen. Het systeem zuivert het afvalwater en verwerkt het ziekenhuisafval. Met de ingebruikname hoort Erasmus MC bij de koplopers van schone ziekenhuizen en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Met het Pharmafilter regelt het Erasmus MC de eigen afvalverwerking en waterzuivering. Dit begint op alle afdelingen waar Tonto’s (vermalers) staan die normaal en specifiek afval en biologisch afbreekbare materialen afvoeren via de riolering naar het Pharmafiltersysteem onder in het gebouw.

Met de introductie van wegwerpmaterialen ontstaat een veiliger en meer hygiënische situatie voor de patiënt, de medewerker en de ziekenhuisomgeving. Ook zijn er minder logistieke bewegingen in het ziekenhuis nodig om afval af te voeren. Het systeem reduceert de afvalstroom via een vergistings- en ontwateringsstap. De installatie zet organisch afval, waaronder wegwerpmaterialen van bioplastics, faeces en etensresten, om in biogas. Het resultaat is aanzienlijk minder afval. Bovendien geeft het systeem uitsluitend schoon water – zonder medicijnresten – terug aan het oppervlaktewater van Rotterdam. Het Erasmus MC wil in de toekomst het water op meerdere plekken hergebruiken.

Ingebruikname Pharmafilter

De officiële ingebruikname is verricht door vlnr Ernst Kuipers, Nienke Jansen (verpleegkundige Hematologie), Arno Bonte (wethouder Duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie) en Eduardo van den Berg (directeur Pharmafilter)