Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Nieuws

Reactie op uitspraak rechter over concentratie zorg voor aangeboren hartafwijkingen

11 januari 2024

Het Erasmus MC is teleurgesteld over de uitspraak van de Rechtbank Midden-Nederland te Utrecht dat het besluit van minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tot concentratie van kinderhartchirurgie en -interventies in het UMC Groningen en het Erasmus MC moet worden vernietigd. Met de vertraging die dat tot gevolg heeft voor deze zorg in Nederland is niemand gediend. In de eerste plaats de patiënten niet.

Het Erasmus MC wacht verdere berichtgeving vanuit het ministerie af. Daarnaast zal het vonnis van de Rechtbank met veel aandacht worden bestudeerd. Het Erasmus MC zal zich ook na deze uitspraak blijven inzetten voor goede samenwerking met de andere centra.    

Concentratie van kinderhartchirurgie en -interventies in Nederland is essentieel om de kwaliteit van zorg nog verder te verbeteren. Onderlinge afspraken moeten ervoor zorgen dat de zorg in alle centra voor aangeboren hartafwijkingen op een goede manier kan doorgaan. 

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd stelde dat concentratie van kinderhartchirurgie in Nederland van vier naar twee centra cruciaal is voor een optimale kwaliteit van zorg. Hierdoor stijgt het aantal ingrepen per centrum waardoor de behandelteams meer ervaring hebben en betere zorg leveren. Dat geeft kinderen en volwassenen met een aangeboren hartafwijking betere overlevingskansen. Het Erasmus MC onderschrijft deze kwaliteitsnorm van de IGJ volledig. 

Los van dit teleurstellende besluit is een goede samenwerking met alle kinderhartcentra voor patiënten en daarmee voor het Erasmus MC van groot belang. Het Erasmus MC heeft daarbij goede ervaring met het samenwerkingsmodel met het Radboudumc in Nijmegen. Ouders en patiënten zijn daar tevreden over, omdat ze bij zo’n hoog complexe aandoening de beste zorg willen voor hun kind of, bij een volwassen patiënt, voor zichzelf.