Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Nieuws

Stoptober: op naar een Rookvrij Erasmus MC

14 oktober 2022

Oktober is Stoptober. Het Erasmus MC heeft deze maand daarom verschillende acties om patiënten en medewerkers te ondersteunen bij het stoppen met roken. Er is ook extra aandacht voor de rookvrije zone rondom het ziekenhuis: rokers worden aangesproken en peuken worden opgeruimd.

Rookvrije zone 

‘Patiënten de gelegenheid geven om rookvrij naar hun behandeling te gaan, is een van de redenen dat de rookvrij zone is gecreëerd’, vertelt initiatiefnemer van Rookvrij Erasmus MC en kinderarts-neonatoloog Jasper Been. Daarnaast vindt Been het belangrijk dat kinderen zien dat rookvrij de nieuwe norm is. ‘Het liefst zie ik dat roken er niet meer is, maar laten we in elk geval zorgen dat er in de omgeving van het ziekenhuis en de school hier tegenover niet meer gerookt wordt.’

Marlies van den Heuvel moet voor haar behandeling regelmatig in het Erasmus MC zijn en is het met Been eens. Zij loopt er nu nog vaak tegenaan dat er in het rookvrije gebied rondom het ziekenhuis tóch gerookt wordt. ‘Als ik na een chemokuur naar buiten stap, wil ik frisse lucht inademen’, zegt Marlies. ‘Ik wacht op vervoer, dus kan ook niet even doorlopen als er iemand staat te roken.’ Ze ziet de omgeving rondom het ziekenhuis dan ook het liefst rookvrij. In de onderstaande video doet ze haar verhaal. 

  

Opruimactie

Sinds de invoering van ons rookvrije terrein wordt er fors minder gerookt, maar toch liggen er nog veel peuken voor de deur. Het schoonhouden van het gebied is een tijdrovende klus. Periodiek wordt er geveegd, maar peuken blijven achter tussen de voegen van de tegels. Ook peuken tussen de fietsen en beplanting zijn lastig bereikbaar. Op 13 oktober gingen verschillende medewerkers van het Erasmus MC aan de slag om peuken op te rapen en te verzamelen.

‘Monnikenwerk’, zegt Edith Schut, stafadviseur Facilitaire zaken. Terwijl ze peuken raapt, gaat ze in gesprek met mensen die in de rookvrije zone roken. ‘Niet gemakkelijk, maar wel nodig om uit te leggen waarom we dit doen. Tenslotte krijgen wij regelmatig klachten over het roken en de peuken van patiënten en bezoekers. Ik hoop dat we het gesprek blijven voeren om de zone écht rookvrij te krijgen’.
 Medewerkers van het Erasmus MC maken op 13 oktober de rookvrije-zone schoon en laten hun 'vangst'  zien