Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Handen schudden
Nieuws

Samenwerking IJsselland en Erasmus MC positief voor patiënt

13 januari 2020

Erasmus MC en IJsselland Ziekenhuis hebben een nieuwe video gemaakt over de samenwerking tussen de Intensive Care afdelingen van beide instellingen. Doel van deze samenwerking is het versterken van elkaars profielen.

Waarom wordt er meer samengewerkt? 

Drs.Ing. Menno Riemersma, directeur Programma Integrale Bouw in het Erasmus MC en projectleider: “Gewoon heel simpel: om het belang van de patiënt beter te behartigen. Daarbij gaan we uit van het principe ‘de juiste zorg op de juiste plaats’. Dat betekent versterking van de profielen van beide instellingen. Dit is een doel dat onder meer gehaald wordt door meer focus op het bestaande profiel : Erasmus MC kan zich meer wijden aan de derdelijnszorg en het IJsselland Ziekenhuis op de tweedelijns zorg. Ook het wetenschappelijk onderzoek profiteert van de samenwerking doordat de patiëntenstromen langer in beeld blijven en de individuele patiënt langer gevolgd kan worden.”

Hoe wordt er meer samengewerkt?

“We werken daarvoor samen in pilots. We zorgen ervoor dat de patiënt dichter bij huis of zelfs thuis behandeld kan worden. Dat is één voorbeeld van de juiste zorg op de juiste plaats.Als een patiënt verplaatst moet worden doen we dat binnen de regio. Dat is goedkoper en uiteraard minder belastend.  Als belangrijk bijeffect wordt ook de ICT-zorginfrastructuur verder ontwikkeld om zorg te dragen voor het administratief stroomlijnen van de zorg.  Een ander positief effect is het voordeel ten aanzien van de arbeidsmarkt die erg krap is op dit moment: samen creëren we een aantrekkelijke en ambitieuze werkomgeving in de regio. Daarmee zorgen we voor een goede bezetting aan het bed.”

Concrete voorbeelden

“Jazeker, de pilot samenwerking tussen de Intensive Care afdelingen. Het is gelukt om de patiënten goed te verdelen over beide ziekenhuizen. Omdat patiënten met tweedelijns IC zorg naar het IJsselland Ziekenhuis kunnen voor hun behandeling en verzorging, kunnen patiënten die tertiaire zorg nodig hebben naar het Erasmus MC en ontstaat er een win/win situatie.”

“De manier waarop we dit regelen, leidt tot een betere samenwerking. Intensivisten uit de ziekenhuizen hebben dagelijks contact met elkaar om mogelijke overplaatsingen te inventariseren. Intensivisten uit het Erasmus MC lopen wekelijks een dag mee in het IJsselland Ziekenhuis en intensivisten uit het IJsselland Ziekenhuis werken twee weken per jaar op de IC van het Erasmus MC. Dit zorgt voor wederzijdse kennisoverdracht en continuïteit van zorg. Binnen de huidige pilot setting zijn patiënten en hun familie zeer tevreden over de zorg. En daar doen we het voor!”

Bekijk hier de video over de samenwerking: