Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Header subsidie Erasmus Trustfonds
Nieuws

Subsidie voor onderzoek naar gevolgen coronamaatregelen

16 december 2020

De stichting Erasmus Trustfonds heeft zes subsidies toegekend aan onderzoeksprojecten van de Erasmus Universiteit Rotterdam, binnen het thema ‘Het sociaal-economisch effect van de Covid-19 pandemie’.

Maatregelen

Een van de onderzoekers die een subsidie in de wacht hebben gesleept, is Famke Mölenberg, verbonden aan het instituut Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC. Ze krijgt voor haar studie 20.000 euro toegekend. Mölenberg gaat onderzoek doen naar de effecten van alle landelijke én regionale maatregelen die het afgelopen jaar zijn genomen om het aantal coronabesmettingen te reduceren.  

Lessen 

Ze bestudeert wat de consequenties van de maatregelen zijn  geweest  aan de hand van een literatuurstudie. Zo zoekt ze naar de  lessen  die  beleidsmakers  kunnen  trekken  uit  de  gekozen  maatregelen, en onderzoekt daarnaast de impact op de diverse sociaal-economische groepen in Rotterdam.  

Ongelijkheid

  Het doel van dit onderzoek is om de maatregelen te identificeren die de ongelijkheid in de stad vergroten, en te bepalen wat de slimste strategie is om dit tegen te gaan. Dit om onbedoelde neveneffecten van de coronamaatregelen in een eventuele volgende lockdown tegen te gaan. 

CEPHIR

Dit  onderzoek  wordt  uitgevoerd  binnen  academische  werkplaats  CEPHIR,  een samenwerkingsverband  tussen  het  Erasmus  MC,  de  gemeente  Rotterdam  en GGD’en  uit  de  regio. Dit gebeurt in  samenspraak  met  een  multidisciplinair  team  van onderzoekers van de Erasmus Universiteit verbonden aan het Erasmus Initiatief ‘Smarter Choices for Better Health’. 

In totaal worden de onderzoeksprojecten gefinancierd met meer dan 100.000 euro. Andere onderzoekers van de Erasmus Universiteit zijn: 

  • Rene Bakker - Rotterdam School of Management 
  • Pauwke Berkers - Erasmus School of History, Culture and Communication 
  • Matthias Wieser - Erasmus School of Social and Behavioural Sciences 
  • Beitske Boonstra - Erasmus School of Social and Behavioural Sciences 
  • Renée Scheepers - Erasmus School of Health Policy & Management 
  •  

De inhoud van de onderzoeksprojecten is hier na te lezen.