Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Nieuws

DNA-tentoonstelling op de balustrade in de Passage

22 november 2023

Op de balustrade in de hal van het Erasmus MC is vanaf woensdag 22 november de expositie DNA MATTERS te zien. In de tentoonstelling worden bezoekers meegenomen langs de ontwikkelingen in het DNA-onderzoek, van 1960 tot nu.

De eyecatcher van de tentoonstelling is een 12 meter lange DNA-streng. ‘Volgens de fabrikant is dit het grootste “ball and stick” DNA-model van Europa’, zegt hoogleraar André Uitterlinden, die een iets kleinere variant op zijn kantoor heeft staan. De tentoonstelling is een samenwerking tussen de afdelingen Medisch Erfgoed en het Laboratorium voor Population Genomics van de afdeling Inwendige Geneeskunde.

Speurhonden

De rode draad van DNA MATTERS is technologische innovatie. Curator Ruben Verwaal en moleculair bioloog Annemieke Verkerk gingen als ware speurhonden over de afdelingen op zoek naar interessante voorwerpen: ‘Van een good old fashioned microscoop naar een chip die een miljoen DNA-variaties kan uitlezen. Het grappige is dat apparaten in verloop van tijd steeds groter worden, en daarna juist minuscuul.’

Rotterdam

Duidelijk wordt dat voor Rotterdam een unieke rol is weggelegd op het gebied van innovatie, niet alleen door zwaargewichten als Galjaard, Sachs en Bootsma, maar ook door grote projecten als ERGO en Generation R. Uitterlinden: ‘Uniek aan Rotterdam is bovendien ons vermogen tot samenwerking. Met de Human Genomics Facility brengen we groepen zoals industrie, subsidieverstrekkers en onderzoekers bij elkaar. In plaats met elkaar te concurreren, halen we het beste in elkaar naar boven.’

Ethische vragen

De snelle ontwikkelingen en nieuwe mogelijkheden dwingen ons ook na te denken over ethische vragen. Bezoekers worden in de tentoonstelling uitgedaagd om vragen te beantwoorden als: Zou jij je DNA laten scannen op risico's voor genetische ziekten?

DNA MATTERS is tot eind februari te bekijken in het Erasmus MC.