Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Foto van COVID-verpleegkundigen die de VR-app gebruiken
Nieuws

Trainingsapp voor nieuwe corona-verpleegkundigen

3 april 2020

Het Erasmus MC heeft een VR-app met instructiefilms ontwikkeld voor verpleegkundigen die vanuit een andere discipline aan de slag gaan op een COVID-unit. Verpleegkundigen kunnen zo snel ervaring opdoen met essentiële handelingen bij coronapatiënten. De app is gratis beschikbaar voor alle verpleegkundigen in Nederland.

Virtual reality

De instructiefilms maken gebruik van 360-graden virtual reality en kunnen met en zonder VR-bril worden bekeken. Verpleegkundigen doen zo levensechte ervaring op met de verpleging van coronapatienten. "Door de instructiefilms te bekijken, word je als verpleegkundige in letterlijk 8 minuten tijd geschoold in de ABCDE-methodiek, voor de beoordeling van patiënten met een infectie van de luchtwegen, en in het toedienen van zuurstoftherapie. Dat zijn essentiële handelingen op een COVID-afdeling”, vertelt internist-intensivist Eva Klijn.  

Nuttige innovatie

Klijn stond samen met intensivist in opleiding Michel van Genderen aan de basis van de app en de instructiefilms. “Scenariotrainingen aan zorgprofessionals zijn normaal heel arbeidsintensief. Deze innovatie helpt ons om een grote groep mensen in korte tijd adequaat te scholen. Bij een eerdere studie naar op VR gebaseerde training gaf negentig procent van de verpleegkundigen ook aan voorkeur te hebben voor deze manier van scholing”, zegt Klijn. Komende tijd worden nog meer VR-instructiefilms aan de app toegevoegd.

Samenwerking

Bij de ontwikkeling heeft het Erasmus MC nauw samengewerkt met de sectie Life Sciences & Health 010 van de gemeente Rotterdam en met VR-ontwikkelaar VR Gorilla. Om de zorg rondom het coronavirus te garanderen, hebben alle partners kosteloos meegewerkt.

Downloaden

Verpleegkundigen kunnen de app ‘Medisch Onderwijs VR’ gratis downloaden via onderstaande links en QR-codes. De app is binnenkort ook beschikbaar via de app-stores van Android en Apple. Ook zonder VR-bril zijn de instructiefilms te bekijken. Dat kan via de app op een smartphone, of via de website van Life Sciences and Health010.

Android

Android-QR-code voor VR-app

Android-link.

iOS

iOS-QR-code voor VR-app

Handleiding iOS.

Gebruikerstips

  • Kies na het downloaden van de app voor ‘download’ in plaats van ‘streamen’.
  • Houd je telefoon horizontaal bij het bekijken van de instructiefilms.  
  • Kijk goed om je heen als je de VR-bril op hebt.
  • Zonder VR-bril kun je binnen de 360°-film om je heen kijken door je smartphone te kantelen.