Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Nieuws

Webinar voor transplantatiepatiënten over medicatie en therapietrouw

10 november 2023

Op maandag 27 november 2023 van 19.00 - 20.00 uur is er een online informatiebijeenkomst voor transplantatiepatiënten over medicatie en therapietrouw.

Deze webinar is zowel bedoeld voor patiënten die op de wachtlijst staan voor een orgaantransplantatie, als voor patiënten die een transplantatie hebben ondergaan. Onze specialisten gaan graag met u in gesprek over uw anti-afstotingsmedicatie en de inname. Dit is het laatste webinar uit een serie van zes webinars van het Transplantatie Instituut.  

Intensieve periode  

U wacht op een donororgaan of u heeft al een transplantatie ondergaan. De tijd rondom een transplantatie is een intensieve periode. Vaak blijkt er in de spreekkamer onvoldoende tijd te zijn voor het bespreken van onderwerpen die voor u ook belangrijk zijn. Dat realiseren wij ons. En daarom gaan wij hierover graag met u in gesprek tijdens een aantal online informatiebijeenkomsten. 

Medicatie

Na uw transplantatie neemt u anti-afstotingsmedicijnen om het getransplanteerde orgaan te behouden. Welke bijwerkingen kunt u verwachten en hoe neemt u ze het beste in? Ook leggen we uit waarom u regelmatig bloed prikt voor de dosering van uw medicatie. Voor het uitzetten van uw medicatie hebben wij een nieuwe oplossing ontwikkeld die we laten zien. Verder bespreken onze experts welke voedingsmiddelen en kruiden uw medicatie kunnen beïnvloeden. 

Therapietrouw

U kunt moeite hebben met het juist en tijdig innemen van uw medicatie. Soms vergeet u het of bent u verward omdat u meerdere medicijnen op één dag inneemt. Onze experts geven hulpmiddelen en tips om dit te verbeteren. Of heeft u het gevoel dat de inname van de medicijnen uw leven overheerst? Ook hierop geven we antwoorden tijdens onze 6e webinar. 

Voor wie? 

Onze specialisten van het Transplantatie Instituut staan (online) voor u klaar om u te informeren en uw vragen te beantwoorden. Bent u niet in het Erasmus MC Transplantatie Instituut onder behandeling? Ook dan is deze webinar interessant voor u. Wij zorgen voor een live verbinding, waar u – samen met uw naasten – vanuit huis naar kunt kijken en/of aan kunt deelnemen. Wij nodigen u van harte uit om deze online-bijeenkomst bij te wonen, uw vragen te stellen of met onze deskundigen in gesprek te gaan.

Programma

Dr. Marleen van Buren leidt het gesprek. Zorgverleners die gespecialiseerd zijn op het gebied van transplantatie en medicatie en therapietrouw blijven houden een presentatie en/of beantwoorden uw vragen tijdens deze webinar.

Onze experts

  • Dr. Dennis Hesselink, Internist-Nefroloog
  • Midas Mulder, ziekenhuisapotheker levertransplantatie
  • Dr. Mirjam Tielen, verpleegkundig specialist niertransplantatie
  • Joyce van der Linden, transplantatieverpleegkundige harttransplantatie
  • Wendy Olde, verpleegkundig specialist longtransplantatie 
  • Dagmara Bras, ervaringsdeskundige

Deelnemen

Het is niet nodig om u van tevoren aan te melden voor deze webinar. U kunt de bijeenkomst eenvoudig hieronder volgen. Wij starten de livestream om 18:45 uur en de webinar begint om 19:00 uur.

Evaluatie

We willen graag horen hoe u de afgelopen webinars hebt ervaren. Wat vindt u goed en welke verbeterpunten zijn er? We waarderen het als u de korte enquête invult, het duurt maximaal vijf minuten. Via deze link.