Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Trofoblastziekten

Trofoblastziekten ontstaan tijdens of na een zwangerschap in de placenta. De meest voorkomende trofoblastziekte is een mola-zwangerschap. Trofoblastziekten kunnen ook kwaadaardig zijn. Dan is het kanker.

Trofoblastziekten: over deze aandoening

Wat zijn Trofoblastziekten?

Wat houdt deze aandoening in?

Trofoblastziekten ontstaan als trofoblastcellen (zwangerschapsweefsel) zich ongecontroleerd gaan delen. Dit zijn de cellen die bij een zwangerschap de moederkoek gaan vormen.

Trofoblastziekten kunnen ontstaan tijdens of na een voldragen zwangerschap, een miskraam, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of zwangerschapsafbreking. Soms pas jaren later.
De trofoblastcellen maken het zwangerschapshormoon (hCG) aan. Dit kan in het bloed gemeten worden.

Hoe vaak komt het voor?

In Nederland krijgen per jaar ongeveer 250 vrouwen de diagnose mola-zwangerschap. Gemiddeld is dat 1 tot 2 keer op de 1000 zwangerschappen.

Een mola-zwangerschap verdwijnt soms niet spontaan. Dat gebeurt bij 15 tot 20 op de 100 vrouwen die behandeld worden voor een mola-zwangerschap.

Soorten

Er zijn verschillende soorten trofoblastziekten:

Goedaardige trofoblastziekten
De meest voorkomende trofoblastziekte is een mola-zwangerschap. Deze ziekte is niet kwaadaardig.
Exaggerated Placental Site Reactio en Placental Site Nodule zijn ook goedaardige trofoblastziekten.

Kwaadaardige trofoblastziekten
Sommige soorten trofoblastziekten zijn kwaadaardig. Dan heb je een vorm van kanker. De naam voor deze groep is GTN, Gestational Trophoblastic Neoplasia.

Kwaadaardige trofoblastcellen kunnen zich via het bloed verspreiden naar andere delen van het lichaam. Bijvoorbeeld naar de longen, vagina, lever, milt en hersenen. Uitzaaiingen klinken heel ernstig, maar bij trofoblasttumoren zijn ze vaak heel goed te behandelen.

Informatieve websites

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de volgende websites:

Oorzaak

Er wordt meestal geen oorzaak gevonden voor het ontstaan mola-zwangerschap of trofoblast tumoren.

Symptomen en gevolgen

Symptomen

De klachten kunnen uiteenlopend zijn, maar vaak betreft het vaginaal bloedverlies aan het begin van een zwangerschap. Het kan ook zo zijn dat er geen klachten zijn, maar dat er bij de eerste echo een afwijkend beeld wordt gezien.

Gevolgen

Een mola-zwangerschap wordt meestal behandeld door een curettage. Dit is een ingreep waarbij de gynaecoloog met een schrapertje zwangerschapsweefsel uit de baarmoeder haalt. Hierna zal in het bloed gecheckt worden of het zwangerschapshormoon (hCG) helemaal verdwijnt.

Als het hCG-hormoon niet verdwijnt, dan heet dat een persisterende trofoblastziekte.
Er wordt dan verder onderzoek gedaan en zal er een behandeling gegeven worden met een soort chemotherapie. De kans op genezing is heel groot.

Wat wij voor u doen

Operatie


Met wie heeft u te maken?

Tijdens uw behandeling komt u in contact met de gynaecoloog-oncoloog, de arts-assistent (gynaecoloog in opleiding) en de oncologieverpleegkundige.
Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor