Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
logo voor centrum
Centrum

AYA Kenniscentrum

Dit kenniscentrum geeft leeftijdsspecifieke zorg en ondersteuning voor adolescenten en jong volwassenen die een kwaadaardige ziekte hebben

Over dit centrum

Wat we doen

Wat doet dit centrum?

Bij dit kenniscentrum kunnen AYA’s (Adolescents & Young Adults) terecht wanneer zij voor het eerst te horen krijgen dat zij kanker hebben. De vragen zijn leeftijdsspecifiek: dit wil zeggen dat ze betrekking hebben op een specifieke periode in je leven waarin je bijvoorbeeld studeert of afstudeert, net werkt, een eerste huis koopt en een hypotheek nodig hebt of een keuze maakt over het al dan niet krijgen van kinderen. 

Het AYA team beantwoordt je vragen, zoals:

  • Hoe werkt een ziektewetuitkering?
  • Is het nodig om je ei- of zaadcellen in te vriezen, om later kinderen te krijgen?
  • Blijf je op je studentenkamer wonen of ga je terug naar je ouders?
  • Hoe vertel je het aan je kinderen, vrienden en mensen in je omgeving?
  • Hoe sluit je een hypotheek af na kanker?
  • Is het slim om anders te gaan eten? 
  • Kan ik nog sporten? 
  • Hoe ga ik om met seksualiteit? 

Kortom, ondersteuning zodat jij je leven weer zo goed mogelijk vorm kunt geven. Ook als je niet lekker in je vel zit, kunnen wij je helpen en eventueel doorverwijzen naar de beste zorg. Ook organiseert het AYA kenniscentrum regelmatig thema-bijeenkomsten voor de jongeren met kanker.

Je kunt er meer over lezen in onze informatiefolder

Wat willen we bereiken?

Wij zorgen ervoor dat je met al je vragen bij iemand terecht kunt. We geven je inzicht in welke invloed ziekte en behandelingen kunnen hebben op belangrijke thema’s in het leven. Het AYA-team heeft een ondersteunende functie voor leeftijdsspecifieke problemen. De behandelingen en directe zorg voor de kanker worden door een specialistisch team behartigd. De kernvraag voor het AYA-team is "Wie ben jij en wat heb jij nodig"? We houden rekening met jou en geven advies op maat.

AYA Taskforce

In het Erasmus MC Kanker Instituut is ook een AYA Taskforce. Deze AYA Taskforce zoekt als denktank of werkgroep naar verbeteringen in AYA zorg, onderzoek en onderwijs en maakt zo het beleid voor het AYA netwerk in de Rotterdamse regio. Binnen dit netwerk maakt de AYA Taskforce beleid voor het AYA kenniscentrum in het Erasmus MC, de regionale ziekenhuizen en de eerste lijn of de informele zorg.

In deze Taskforce zitten naast AYA’s vertegenwoordigers van de meest relevante specialismen en disciplines die in het Erasmus MC Kanker Instituut zijn betrokken bij de AYA zorg. De AYA Taskforce wordt voorgezeten door de onafhankelijke voorzitter Vincent Karremans. Op de site van AYA kun je de samenwerkingsafspraken van regionale AYA Taskforces lezen.

Wat maakt dit centrum bijzonder?

Dit centrum is zoveel mogelijk geïntegreerd in de bestaande oncologische zorg binnen het Erasmus MC Kanker Instituut. Ingewikkelde vragen kan een verpleegkundig specialist in het multi-disciplinair AYA-overleg bespreken. Bij dit overleg zijn ook maatschappelijk werkers, een seksuoloog, een internist-oncoloog en verpleegkundig specialisten aanwezig. Zij zijn betrokken bij de behandelingen van verschillende vormen van kanker die op de AYA-leeftijd voorkomen.

Aandoeningen en ziektebeelden

Binnen het AYA-Kenniscentrum behandelen we de volgende aandoeningen:

Zaadbalkanker

Onze polikliniek(en)

Alle specialismes die betrokken zijn bij de behandeling van verschillende vormen van kanker hebben toegang tot het AYA-zorgplan. De medisch specialisten kunnen patiënten aanmelden voor het AYA-team.

Samenwerking

Het AYA team is aangesloten bij het landelijke AYA netwerk en werkt nauw samen met andere academische ziekenhuizen.

Wetenschappelijk onderzoek

Binnen het AYA-zorgnetwerk vindt ook wetenschappelijk onderzoek plaats. Dit gebeurt samen met de andere academische ziekenhuizen in Nederland waarvoor twee grote programma's zijn geschreven. Wil je meer informatie hierover, klik dan op de link van SURVAYA en COMPRAYA. Deze informatiepagina's zijn engelstalig.

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier
Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor