Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Aspergillus antigen diagnostiek bij laboratorium Medische Microbiologie & Infectieziekten

23 januari 2023

In verband met de continue verbetering en automatisering van onze diagnostiek zullen er wijzigingen plaatsvinden in de Aspergillus galactomannan antigen serologische test bepaling en daarmee de
referentiewaarden.

Deze nieuwe test (VIRCLIA®) heeft als groot voordeel dat hij minder arbeidsintensief is, waardoor deze elke werkdag gedraaid kan worden en dus sneller resultaat geeft. In een vergelijkend onderzoek dat we samen met het Radboud UMC deden was de sensitiviteit en specificiteit van deze test vergelijkbaar met de PlateliaTM test (de test die we tot nu gebruikten).

De nieuwe test wordt voorlopig alleen op BAL/SVBR verricht. Voor respiratoire materialen die maandag tot en met vrijdag voor 13.00 uur op het laboratorium (MMIZ Nb9) aanwezig zijn, is in principe
dezelfde dag de uitslag beschikbaar.

Op de uitslag zullen de nieuwe referentiewaarden staan en komende tijd eveneens een waarschuwing dat er een nieuwe test is verricht, met andere afkapwaarden, waardoor de waarden niet vergeleken kunnen worden met eerdere bepalingen.

De nieuwe afkapwaarden voor BAL worden:

BAL/SVBR  index
 negatief  < 0,16
 grenswaarde  ≥ 0,16 en < 0,2
 positief  ≥ 0,2

Voor serum blijft de oude test (Platelia™) draaien, verdere klinische validatie zal moeten uitwijzen of de nieuwe test ook voor gebruik op serum voldoet. De Platelia™ antigen bepaling op sera worden op dinsdag en vrijdag verricht.

De afkapwaarden voor serum blijven:

Serum             index               
 negatief < 0,5 
 positief  ≥ 0,5

De nieuwe test zal per 23 januari voor BAL materialen worden ingevoerd.

Bij vragen kunt u contact opnemen met de dienstdoende arts-microbioloog (06-81829013) van laboratorium Medische Microbiologie & Infectieziekten.