Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Laboratoriumspecialisme

Apotheek laboratorium

Over dit specialisme

Wat we doen

Binnen het laboratorium van de apotheek worden klinisch farmacologische en toxicologische analyses uitgevoerd in biologisch materiaal van patiënten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende bepalingen:

  • Identificatie en kwantificering van geneesmiddelen ter ondersteuning van de farmacotherapie met het betreffende geneesmiddel. Deze analyses hebben tot doel de toepassing van het geneesmiddel te optimaliseren. Men spreekt van Therapeutic Drug Monitoring (TDM).
  • Identificatie en (semi-) kwantitatieve analyse van geneesmiddelen, verdovende middelen en andere exogene verbindingen indien er sprake is of verdenking is van een intoxicatie. Deze analyses hebben tot doel het ondersteunen van de diagnose en/of behandeling van een intoxicatie.
  • Identificatie en kwantificering van geneesmiddelen ten behoeve van (klinisch) wetenschappelijk onderzoek.

 

De klinisch farmacologische en toxicologische analyses omvatten het identificeren en kwantificeren van geneesmiddelen, verdovende middelen en andere exogene verbindingen in patiëntmateriaal zoals bloed, plasma, serum en urine, maar ook liquor en alternatieve matrixen.
Een overzicht van deze analyses is te vinden via de Bepalingenwijzer. Deze informatie bevat onder meer een omschrijving van de te bepalen verbinding, het moment van analyse in geval van een routinematige analyse, gegevens over gewenste afname van materiaal/aanvraag en gegevens over het therapeutische gebied. Het laboratorium voert analyse uit op dalspiegels. Tenzij er een aanvraag is voor halfwaardetijd, dan wordt een topspiegel (t=1uur) en dalspiegel (t=6uur) bepaald.

Naast bovenstaande analyses voert het laboratorium ook analyses uit voor endotoxinen. Voor meer informatie verzoeken wij u contact op te nemen met het laboratorium.

Het apotheeklaboratorium volgt bij nader gebruik van lichaamsmateriaal de Erasmus MC richtlijnen (zie folder "Wegwijs bij opname").

 

Instructievideo Afname Dried Blood Spot (DBS)

Instructie video voor afname en versturen van DBS kaartjes ten behoeve van een geneesmiddelen bepaling.

Uitslagtermijnen / doorlooptijden

Zie voor uitgebreide doorlooptijden en informatie de Elabgids.

Onze laboratoriumspecialisten

Praktisch

Voor alle informatie omtrent onze laboratoriumdiagnostiek verwijzen wij u graag naar de overzichtspagina  van de laboratoriumdiagnostiek pagina van het Erasmus MC. 
Op deze pagina kunt u uitgebreide informatie vinden omtrent ons aanbod in de bepalingenwijzer, evenals bijbehorende voorwaarden en tarieven, alsmede de benodigde aanvraagformulieren en aanwijzingen om materiaal goed en veilig naar ons te versturen.

Wij zijn als volgt bereikbaar: 

  • Apotheker: 010-7031565
  • Laboratorium: 010-7033672

Klachten, suggesties of complimenten?

Heeft u naar aanleiding van onze dienstverlening een klacht, suggestie of compliment? We horen het graag! U kunt hiervoor mailen naar labapotheek@erasmusmc.nl. We nemen uw mail na ontvangst in behandeling en streven ernaar deze zo spoedig mogelijk te beantwoorden.

Competentieverklaring

Inzake de competentie voor de uitvoering, analyse, interpretatie en rapportage van resultaten van diagnostisch onderzoek heeft het Apotheek laboratorium Erasmus MC een verklaring opgesteld.

Download de competentieverklaring 2023 (pdf)