Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Nieuws

Open Call voor Summer School fellowships

18 mei 2025

ArtEra nodigt studenten en recent afgestudeerden van alle achtergronden uit om zich aan te melden voor de ArtEra Summer School, die van 29-31 juli 2025 plaatsvindt in het Erasmus MC, Rotterdam. Doe mee met dit driedaagse programma van wetenschappelijke lezingen, artist talks, interactieve workshops en excursies over het thema 'Planetary Health'.

ArtEra Summer School is een driedaags programma in het Erasmus MC, waar 15 fellows zich verdiepen in biomedische, gezondheids- en maatschappelijke onderwerpen. Samen met onderzoekers, kunstenaars, ontwerpers, creatieven en denkers verkennen de fellows een thema vanuit verschillende perspectieven en verrijken ze het wetenschappelijke discours met persoonlijke en poëtische verhalen door middel van lezingen, discussies, workshops en samenwerkingen. De fellows houden zich bezig met urgente, maatschappelijke zaken, die hun (toekomstige) carrière richting kunnen geven. Dit jaar ligt de focus van de summer school op Planetary Health.

De resultaten van de summer school worden gepresenteerd tijdens het publieksevenement Lof der Geneeskunst van het Erasmus MC op 3 oktober en uitgewerkt tot een tentoonstelling die in maart 2026 opent in ArtEra in het Erasmus MC.

Details

  • Data: 29, 30 en 31 juli 2025
  • Tijden: 09:00 - 17:00 uur (ongeveer)
  • Locatie: Erasmus MC (Dr. Molewaterplein 40, Rotterdam) en diverse externe locaties in Rotterdam.
  • Taal: Engels

Vergoeding voor de tijd en onkosten van de fellows:

  • Studenten ontvangen €150
  • Young professionals ontvangen €450

Meld je aan

Stuur je motivatiebrief van maximaal 500 woorden, CV en portfolio (verplicht voor kandidaten uit de kunsten; optioneel voor kandidaten niet uit de kunsten) vóór 29 juni 2025 naar artera@erasmusmc.nl. Gebruik de onderwerpregel: “Summer School Application: [Uw naam]"). Kandidaten krijgen in de eerste week van juli bericht.

Richtlijnen

  • De oproep staat open voor studenten in de laatste twee jaar van een bachelor- of masteropleiding in alle disciplines - waaronder kunst, wetenschap, design, sociale wetenschappen en geesteswetenschappen - en voor jonge professionals in de eerste twee jaar van hun carrière.
  • Stuur alle documenten in PDF-formaat in (max 10MB).
  • Aanwezigheid in Rotterdam voor de volledige duur van de summer school is verplicht.
  • Eerdere fellows kunnen zich niet opnieuw aanmelden.

Selectiecriteria

Kandidaten worden beoordeeld op hun persoonlijke of professionele band met het thema en hun vermogen om dit te verwoorden. Eerdere ervaring is niet vereist. Bij de eindselectie wordt ook rekening gehouden met diversiteit in disciplines, beroepen en culturele achtergronden om een evenwichtige groep te vormen.

Over het thema: Planetary Health

De gezondheid van mensen bestaat niet op zichzelf. Ze is onlosmakelijk verbonden met de gezondheid van onze planeet. Al tientallen jaren zien we dat de aarde tekenen vertoont van ernstige ziekte: zinderende hitte, een stijgende zeespiegel en overstromingen, veroorzaakt door menselijke uitbuiting. Voor velen zijn deze effecten ver weg gebleven - gereduceerd tot vluchtige beelden op schermen, ontdaan van urgentie, ergens anders aan het gebeuren. Zelfs de manier waarop we erover spreken, als symptomen, als een soort planetaire ziekte, begint versleten te voelen, bijna cliché.

Toch wordt er te weinig gedaan om het roer om te gooien. De gevolgen zijn niet langer alleen maar klimaatstatistieken; ze manifesteren zich in ons lichaam en dagelijks leven. Allergieën en zeldzame ziekten nemen toe naarmate microplastics onze lucht en ons water binnendringen. Vogels en muggen brengen nieuwe ziekten naar gebieden die voorheen onaangetast waren. De gezondheidszorg staat onder druk door de dreiging van pandemieën, hittestress in stedelijke omgevingen en luchtvervuiling, waarbij de meest kwetsbaren - ouderen, zwangeren, jongeren en armen - de zwaarste last dragen. We zijn niet alleen getuige van een zieke planeet; we leven er middenin.

Foto door Liza Wolters

Deze voorbeelden laten zien dat de crises van vandaag - economisch, politiek en volksgezondheid - met elkaar verstrengeld zijn. Vooral de ecologische crisis overschrijdt alle grenzen en tart nauwe oplossingen. Het vraagt om collectief, interdisciplinair onderzoek en acties: de geest die ten grondslag ligt aan de 2025 ArtEra Summer School on “Planetary Health”. Een driedaags programma dat kunst en wetenschap samenbrengt onder het dak van een biomedisch onderzoekscentrum en ziekenhuis.

In gesprek met kunstenaars, wetenschappers en fellows vragen we ons af hoe we gezondheidszorg (opnieuw) kunnen verbinden met de natuur. We zien de natuur als chaotisch en de geneeskunde als exact, waarbij we vergeten dat genezing ooit voortkwam uit de ecosystemen die we nu alleen nog maar willen temmen. Kunnen deze twee werelden - klinisch en organisch - weer een gemeenschappelijke taal vinden? En terwijl het hedendaagse kunstwereld de onderlinge afhankelijkheid van soorten benadrukt en niet-menselijke perspectieven verheft, vragen we ons af: hoe houden de ideeën over verwantschap met de natuur stand binnen de muren van een ziekenhuis? Zijn ze nog steeds geldig, of eist de urgentie van het menselijk leven onvermijdelijk het middelpunt weer op?

Met het onderzoek van het Erasmus MC als uitgangspunt verkennen we de ecologische crisis door de lens van de gezondheidszorg. In een nieuw preventieprogramma gaan wetenschappers en onderzoekers een betekenisvolle dialoog aan over planetaire gezondheid, anticiperen ze op de gevolgen van klimaatverandering, vervuiling en biodiversiteitsverlies in stedelijke omgevingen en ontwikkelen ze nieuwe benaderingen voor behandeling en preventie. Ze pleiten voor “gezond leven” door middel van initiatieven zoals het promoten van pesticidenvrij voedsel en lichaamsbeweging in groene omgevingen, maar hoe werkt dit onderzoek eigenlijk samen met bijvoorbeeld de landbouwindustrie? En kunnen de bevindingen uit de gezondheidszorg andere sectoren aansporen om de menselijke gezondheid weer centraal te stellen, om zo beleidsbeslissingen te beïnvloeden en de machtsdynamiek te verschuiven?

Foto door Liza Wolters

Het is onmogelijk om de gezondheid van een planeet echt te begrijpen als het concept van een planeet te complex en te groot is om te bevatten. In deze summer school willen we klein beginnen - niet met de planeet, maar met onze lokale omgeving of zelfs een tuin, als een tastbaarder veld voor verandering. We laten ons inspireren door het verleden, met name 20e-eeuwse sanatoria. Dit waren medische retraites voor patiënten met longziekten, die rust, frisse lucht en voedzaam voedsel beschouwden als de weg naar genezing. Kunnen we deze ideeën terugbrengen, niet als luxe voor de rijke zieken, maar als basis voor iedereen? Een poging tot een herstel van evenwicht tussen menselijk leven en de natuurlijke wereld?

ArtEra duikt in deze vragen, maar weigert zich alleen te richten op het negatieve. Het is een opvallende paradox: ziekenhuizen - instellingen gewijd aan genezing - behoren tot de meest vervuilende. Een tegenstrijdigheid waar we verontrustend genoeg aan gewend zijn geraakt. Maar elke crisis draagt het potentieel voor verandering in zich. Ecologische achteruitgang zet aan tot een heroverweging van de relatie tussen de gezondheidszorg en de natuur. In het Erasmus MC is verandering al in gang gezet en de summer school laat het begin daarvan zien. We willen onderzoeken hoe artsen, onderzoekers, kunstenaars, ontwerpers en anderen deze verschuiving kunnen bewerkstelligen door een nieuwe visie op gezondheidszorg te ontwikkelen - een visie die zowel de gezondheid van de mens als die van de planeet in acht neemt. We zullen deze planeet niet snel verlaten. Misschien kies jij, net als velen, ervoor om te blijven, met de zorgen.