Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
education-book
Verpleegkundige specialisatie

Geriatrie Verpleegkundige

Startmoment: Start op ieder moment van het jaar met een volledige leerroute of een specifieke EPA.
Duur: De duur van de opleiding bepaal je zelf en is volledig afgestemd op jouw persoonlijke ontwikkeling en opgedane ervaringen.
Onderwijsaanbieder: Erasmus MC Academie

Ontdek de zorg voor ouderen in hun meest kwetsbare levensfases. In deze leerroute staan gerontologische, geriatrische, psychogeriatrische en gerontopsychiatrische zorgvragers centraal. Als onlosmakelijk onderdeel zijn de palliatieve en de stervensfase in deze leerroute opgenomen. Leer hoe je de totale zorg in kaart brengt, coördineert en uitvoert en krijg inzicht in de somatische, psychische, functionele, en sociale aspecten van ouderenzorg.

Over deze opleiding

Overzicht

De CZO EPA-gerichte leerroute biedt inspirerende colleges van vakdocenten, met actuele praktijk gerelateerde onderwerpen, interactieve discussies, en een focus op samenwerking met medestudenten.. In een specifieke (simulatie)omgeving kun je de door jouw verworven kennis en inzichten direct toepassen. 
Een overzicht van de EPA's  voor de leerroute tot Geriatrieverpleegkundige kun je vinden op de site van CZO Flex Level. Deze volg je naast de leereenheden:

 • Leereenheid Klinisch redeneren
 • Leereenheid Ethiek en recht
Je draagt zelf de verantwoordelijkheid voor je leerproces, waarbij de (praktijk)opleider, gastdocenten en studiegenoten ondersteunen bij kennisverwerving en praktijktoepassing.

Resultaat

Je komt in aanmerking voor een CZO-erkend diploma wanneer de EPA’s van de kernleerroute aan jou zijn toevertrouwd. Wanneer het gaat om losse (specifieke) EPA’s ontvang je een CZO-certificaat. 

Na voltooiing van de EPA's voor Geriatrieverpleegkundige ben je gekwalificeerd voor specifieke zorg en professionele begeleiding van geriatrische zorgvragers. Je kunt je verder ontwikkelen tot Palliatieve Zorg Verpleegkundige en/of kiezen voor functie overstijgende EPA's die aansluiten op jouw specifieke werkomgeving.

Waarom bij Erasmus MC?

De opleiding tot geriatrieverpleegkundige aan de Erasmus MC Academie kenmerkt zich door een geheel nieuw onderwijsprogramma, volledig afgestemd op het EPA onderwijs. Hierin zijn alle eigentijdse inzichten aangaande het aanbieden van onderwijs meegenomen. Belangrijk in dit programma zijn blended learning en studentgericht onderwijs. Een combinatie van zelfstudie op afstand en verdieping van de beroep specifieke context op locatie in het Erasmus MC door middel van bijvoorbeeld casuïstiek besprekingen en scenario onderwijs in ons SkillsLab & SimulationCenter. Hier kun je oefenen in een veilige omgeving en leer je van elkaar. 

Om het onderwijsaanbod  direct aan te laten sluiten op de vraag vanuit de praktijk is, onderhoudt de Erasmus MC Academie nauwe contacten met de aangesloten zorginstellingen. Deze intensieve samenwerking is ook terug te zien in jouw begeleiding, waarbij de Erasmus MC Academie en de aangesloten zorginstellingen samen streven naar een optimaal resultaat van jouw leerproces.

Praktische informatie

Startdata

Je kunt op elke 1e van de maand starten met een leerroute of losse EPA/Leereenheid. Na aanmelding dien je je in te schrijven voor de bijbehorende lesweken van een EPA/leereenheid die je gaat volgen. 

Toelatingseisen

 • Diploma verpleegkunde, BIG geregistreerd; 
 • Dienstverband met een zorginstelling; 
 • Werkzaam met geriatrische zorgvragers; 
 • Relevante parate basiskennis van de anatomie, fysiologie en pathologie; 
 • PC-vaardig in Word, e-mail en Internet; 
 • Beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift.

Programma

 In de specifieke gids vind je meer informatie over de opleiding.

Kosten

Bekijk hier de prijs van deze opleiding.

Voorbereiding

Voor een goede start van een losse EPA/leerroute adviseren wij:

 • Registreren bij het College Zorg Opleidingen (CZO)
 • Literatuur bestellen; zie literatuurlijst
 • Oriëntatie digitale leeromgeving

Bijzonderheden

Je kunt gebruik maken van de mogelijkheid om EPA's en/of leereenheden van de leerroute afzonderlijk te volgen. 
Tevens is informatie over EVC en maatwerk terug te vinden in de specifieke opleidingsgids. 

Aanmelden en voorwaarden

Hoe kun je je aanmelden?

Algemene voorwaarden

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier