Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Colonoscopie ten behoeve van het bevolkingsonderzoek darmkanker

Bij een colonoscopie bekijkt de arts met een dunne, flexibele kijker (de endoscoop) via de anus de binnenkant van de dikke darm. Zo kunnen we hier ontstekingen, poliepen, bloedingen of gezwellen zien. Daarnaast kunnen we tijdens de colonoscopie bepaalde ingrepen doen. Het onderzoek duurt gemiddeld 45 minuten.

Download PDF

Voorbereiding

  • Om het onderzoek goed en veilig te kunnen doen, moet de darm leeg en schoon zijn. Anders kan het zijn dat we afwijkingen missen of dat we het onderzoek opnieuw moeten doen. Het is daarom belangrijk dat u zich goed voorbereid met laxeermiddelen en een dieet. Hiervoor krijgt u een recept voor het laxeermiddel Pleinvue. Houdt u zich zorgvuldig aan de instructies die u kunt lezen in Colonoscopie voorbereiding met Pleinvue en kunt bekijken in dit filmpje:


  • Een week voor het onderzoek mag u geen ijzertabletten innemen.
  • Gebruikt u bloed verdunnende medicijnen of medicijnen voor suikerziekte? Hier moet u misschien mee stoppen. Geef dit ruim voor het onderzoek aan bij de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd.
  • Wilt u een roesje voor het onderzoek? Neem dan een begeleider mee naar het ziekenhuis. Deze begeleider moet ouder zijn van 18 jaar. Na het roesje mag u namelijk niet alleen deelnemen aan het verkeer. Zonder begeleiding kunt u geen roesje krijgen.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzijde met opgetrokken knieën. Met wat glijmiddel brengen we de endoscoop voorzichtig via de anus in. We schuiven de endoscoop steeds een stukje op, totdat we bij het begin van de dikke darm zijn. Omdat de darm bochtig is, kunt u wat druk voelen. Soms moet u van houding veranderen of op uw buik duwen. Vertel de arts of verpleegkundige als u pijn heeft. Hierna halen we de endoscoop langzaam terug en bekijkt de arts uw darm. Als we iets beter moeten zien, blazen we via de endoscoop lucht in uw darmen. Dit kan krampen geven. Het laten van winden helpt.

Als u dit wilt, kunt u een roesje krijgen voor dit onderzoek. Zo merkt u minder van het onderzoek. U kunt hier meer over lezen in de folder Roesje bij endoscopisch onderzoek. De arts die het onderzoek doet, bepaalt op de behandelkamer of het veilig genoeg is voor uw gezondheid om u een roesje te krijgen.

Na het onderzoek

Heeft u een roesje gekregen? Dan brengen we u na het onderzoek naar de uitslaapkamer. Als u weer goed wakker bent, krijgt u wat te eten en drinken en daarna kunt u met uw begeleiding naar huis. Dit is na ongeveer een uur. U kunt de rest van de dag suf en vergeetachtig zijn. U mag daarom 12 uur niet alleen deelnemen aan het verkeer. U mag dus geen auto, (brom-)fiets of scootmobiel besturen. U mag dus ook niet alleen lopend, met openbaar vervoer of met de taxi naar huis.

Bijwerkingen en complicaties

De eerste tijd na het onderzoek kunt u misschien wat last hebben van buikpijn, darmkrampen, een opgeblazen gevoel en winderigheid. Dit komt door de lucht die we tijdens het onderzoek hebben ingeblazen. Winden laten helpt dan vaak.
Complicaties door dit onderzoek komen zelden voor. De kans op een complicatie neemt toe als de arts tijdens het onderzoek een ingreep doet. De meest voorkomende complicatie is een bloeding. Een andere complicatie is een darmperforatie. Dit is een gaatje of scheurtje in de wand van de darm. Dit kunnen we vaak tijdens de scopie zelf behandelen. Soms treden deze complicaties pas later op.

Wanneer contact opnemen?

Neem contact op met de dienstdoende maag-, darm-, en leverarts als:
  • U veel bloed verliest
  • U veel buikpijn blijft houden
  • U koorts heeft boven de 38,5 graden
U vindt deze contactgegevens op het nazorgformulier. Dit groene formulier heeft na het onderzoek ontvangen van de verpleegkundige.

De uitslag

Uw behandelend/verwijzend specialist krijgt de uitslag van het onderzoek. Soms geeft de arts die het onderzoek gedaan heeft u een voorlopige uitslag. Het kan zijn dat u andere onderzoeken of behandelingen nodig heeft. Uw eigen arts zal dan met u bespreken wat er gaat gebeuren.

Klachten

Alle medewerkers doen hun best om ervoor te zorgen dat uw behandeling goed en prettig verloopt. Maar soms gebeuren er dingen waar u niet tevreden over bent. Het Erasmus MC heeft een officiële klachtenregeling. U kunt hier meer over lezen in de folder “Klachtenopvang voor patiënten”. Deze is ook te verkrijgen bij de receptie van het Erasmus MC. Op de website van het Erasmus MC is een digitaal klachtenformulier beschikbaar. Na het invullen wordt het formulier automatisch verzonden naar de klachtenfunctionaris.

Contact

  • Heeft u na het lezen nog vragen over het onderzoek of de voorbereiding? Belt u dan tijdens kantooruren op (010) 703 02 57 of stuur een e-mail naar prescopie@erasmusmc.nl.
  • Wilt u de afspraak wijzigen of bent u door omstandigheden te laat voor uw afspraak? Neem dan tijdig contact met ons op (010) 704 02 66
Wij voeren vaak spoedprocedures uit of behandelingen duren soms langer dan vooraf gepland. Wij vragen uw begrip als u onverhoopt langer moet wachten.