Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

DEXA-scan

Meting van botdichtheid

U krijgt binnenkort een DEXA-scan. Met deze scan kijken we naar de dichtheid van uw botten. Hier leest u meer informatie over de voorbereiding op de scan, de scan zelf en wat u na het onderzoek kunt verwachten.

Download PDF


Let op!

Voor vrouwen (zwangerschap)
Bent u (misschien) zwanger? Vertel dit zo snel mogelijk. Uw behandelend arts en de nucleair geneeskundige overleggen of het onderzoek door kan gaan.

Wat is een DEXA-scan?

Met een DEXA-scan meten we de dichtheid van uw botten. Bijvoorbeeld om te kijken of u osteoporose (botontkalking) heeft.

Voorbereiding

Voor de scan moet u een paar dingen voorbereiden:
  • U hoeft niet nuchter te zijn voor dit onderzoek. U mag dus gewoon eten en drinken.
  • U mag uw medicijnen gewoon innemen zoals u gewend bent.
  • Draag kleren die makkelijk zitten. Er mag geen metaal op zitten. Dus geen metalen knopen, ritsen of beugels in de bh. Dit verstoort het beeld van de scan.
  • Draag geen sieraden, piercings of mondprotheses. Dit verstoort het beeld van de scan.
  • Wilt u muziek luisteren tijdens het onderzoek? Dat kan. Neemt u dan zelf een koptelefoon en muziekspeler mee.
  • Laat uw waardevolle spullen thuis.
  • U kunt een volwassen begeleider meenemen. De begeleider mag niet zwanger zijn.

Aankomst

Op de dag van het onderzoek komt u aan in het Erasmus MC. U meldt zich bij de aanmeldzuil in de centrale hal. Uit de aanmeldzuil komt een dagticket. Op dit ticket staat waar u precies moet zijn en hoe u daar komt.


Tijdens het onderzoek


Wat gaan we doen?

U wordt opgehaald in de wachtkamer en mag gaan liggen op de onderzoekstafel. De laborant stelt het apparaat goed in en vertelt hoe u moet liggen. We maken een aantal foto’s met het röntgenapparaat.

Hoe lang duurt het?

Het hele onderzoek duurt 5 tot 20 minuten.

Radioactiviteit

U krijgt tijdens dit onderzoek geen radioactieve vloeistof ingespoten. Voor het onderzoek maken we een röntgenfoto met zeer lage energie. Soms maken we een foto van het hele lichaam, soms alleen van een deel van het lichaam.

Na het onderzoek

Na dit onderzoek mag u direct naar huis of naar werk/school/studie. Of naar andere afspraken in het ziekenhuis. U hoeft geen rust te houden Na het onderzoek bent u niet radioactief.

De uitslag

De afdeling Nucleaire Geneeskunde stuurt de uitslag van het onderzoek binnen 10 werkdagen naar uw specialist. U krijgt de uitslag van uw specialist. Als u met spoed behandeld moet worden, belt uw specialist u.

Contact

Heeft u nog vragen? Bel dan met de afdeling Nucleaire Geneeskunde of stel uw vraag aan de laborant die het onderzoek uitvoert.
  • Afdeling Nucleaire Geneeskunde (van 08.00 - 16.30 uur): (010) 704 01 32
  • Algemeen nummer Erasmus MC: (010) 704 0 704