Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Extra Care kamer

Zorgkern Beweging

U of uw partner of familielid is opgenomen op een Extra Care kamer, of wordt opgenomen op een Extra Care kamer. Wij vertellen u in een gesprek wat dit voor u betekent. Hier leest u de informatie terug.

Download PDF

Wat is een Extra Care kamer?

In een Extra Care kamer houden we extra goed in de gaten hoe het met u gaat. Dit noemen we monitoren of monitorbewaking. Dat kan nodig zijn om verschillende redenen. Bijvoorbeeld omdat u een groot ongeluk heeft gehad, of omdat u van de IC komt.

In de Extra Care kamer hangt naast uw bed een monitorscherm. Er lopen verschillende lijnen van uw lichaam naar dit scherm. Op het monitorscherm kan de verpleegkundige 24 uur per dag zien hoe het met bepaalde functies van uw lichaam gaat.

Wat monitoren we?

We meten uw hartritme, ademhaling en bloeddruk. Ook meten we hoeveel zuurstof er in uw bloed zit (saturatie). Hiervoor krijgt u verschillende dingen op uw lichaam:
 • U krijgt 5 plakkers op uw romp. Hieraan zitten 5 lijnen vast. Deze meten uw hartritme en ademhaling.
 • U krijgt een band om uw arm. Het kan ook zijn dat u de band om uw been krijgt. Hiermee meten we uw bloeddruk. Vaak meten we de bloeddruk één keer per uur. Dan blaast de band zich op. Daarna loopt hij langzaam leeg. Probeer uw arm of been stil te houden. Als u dat niet doet, kan het zijn dat de meting niet goed gaat.
 • U krijgt u een meter om uw vinger. Deze meet hoeveel zuurstof er in uw bloed zit (saturatie).

Alarmen

Het kan voor u en uw partner of familieleden erg indrukwekkend zijn om aangesloten te zijn aan een monitor. Er zijn verschillende lijnen aan u vastgemaakt en het alarm van de monitor kan afgaan.

De monitor geeft een alarm als:
 • er iets mis is met een van de functies van uw lichaam, bijvoorbeeld uw hartritme;
 • u te veel beweegt;
 • een van de lijnen los is.
Als u een alarm hoort, betekent dit dus niet altijd dat er iets mis is met uw lichaam.

Tijdens iedere dienst is er een verpleegkundige voor u verantwoordelijk. Deze verpleegkundige krijgt een melding als het alarm van de monitor afgaat. Hij of zij kan uw lichaamsfuncties zien op een scherm bij de balie. De verpleegkundige kan u ook vertellen hoe het met uw lichaamsfuncties gaat. De medische verantwoordelijkheid ligt bij de arts.

Hoe lang aan de monitor?

We bespreken 3 keer per dag of het nog nodig is om u aan de monitorbewaking te houden. Dit bespreken we ook elke ochtend als de arts bij u langskomt. Zo zorgen we dat u niet langer aan de monitor ligt dan nodig is. U kunt namelijk minder goed bewegen als u aan de monitor ligt. Het kan ook zijn dat we eerst een deel van de lijnen weghalen. U heeft dan bijvoorbeeld alleen nog de meter om uw vinger. Ligt u niet meer aan de monitor? Dan kan het zijn dat we u overplaatsen naar een andere kamer (op dezelfde afdeling).

Bezoek

Wilt u bezoek ontvangen of op bezoek komen? Dit kan elke dag van 11.00 tot 20.00 uur. Houd rekening met het volgende:
 • Er mogen niet meer dan 2 bezoekers tegelijk op de kamer zijn.
 • Zorg dat er genoeg tijd is om te rusten. Bezoek kan veel prikkels geven.
 • Wilt u met kinderen op bezoek komen? Overleg dit met de verpleegkundige.
 • U mag uw mobiele telefoon gebruiken. Houd u zich daarbij wel aan de gedragsregels. Die vindt u op de website van het Erasmus MC.
 • Tijdens bezoektijden kunnen onderzoeken plaatsvinden.
 • Wij raden u aan geen waardevolle bezittingen zoals geld, sieraden en dure apparatuur mee naar het ziekenhuis te nemen. Helaas kunnen wij diefstal niet volledig voorkomen en stelt het ziekenhuis zich hiervoor niet aansprakelijk.
 • De afdeling is tussen 21.00 en 07.00 uur alleen toegankelijk via de intercom bij de klapdeuren. U kunt wel zonder intercom de afdeling verlaten.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Stel deze gerust aan de arts of verpleegkundige. Of bel naar de zorgkern Beweging.
 • Zorgkern Beweging: (010) 703 75 63
Heeft u vragen over de behandeling en uw opname in het ziekenhuis? Dan kunt u via de verpleegkundige een afspraak maken voor een gesprek met de behandelend (zaal)arts.