Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Niertransplan­tatie

in het Erasmus MC

Niertransplantaties in het Erasmus MC

Al 50 jaar transplanteren wij nieren. Inmiddels voeren wij de meeste niertransplantaties in Nederland uit met levende donoren. Wij ontvangen uit het hele land veel vragen over tweede meningen bij patiënten met complexe aandoeningen.

Bekijk ook onze cijfers rondom niertransplantaties.

Ook zijn wij het nationaal verwijscentrum voor hoog-geïmmuniseerde patiënten. Dat zijn patiënten met veel antistoffen in hun lichaam. Deze lastig te transplanteren patiënten helpen wij met een speciaal computerprogramma (CIAT). Dit programma zoekt naar mogelijkheden om transplantatie wél mogelijk te maken.

We doen niertransplantaties met overleden donoren, met levende donoren, altruïstische nierdonaties en niertransplantaties bij kinderen. Ook waren wij de eersten die alternatieve levende nierdononaties ontwikkelden. Zoals de cross-over niertransplantaties en de domino-nierdonaties. En ook de transplantaties bij verschillende bloedgroepen en over immunologische belemmeringen heen. Deze nieuwe mogelijkheden zorgen er voor dat we meer patiënten kunnen helpen.

De nieuwe transplantatie-mogelijkheden konden wij ontwikkelen dankzij een goed laboratorium. En door onze lange ervaring op psychosociaal gebied.

Webinar

Ter gelegenheid van ons 50-jarig bestaan in 2021 organiseerden wij een online informatiebijeenkomst. Omdat wij trots zijn op waar we staan. En op wat we kunnen. Onze specialisten vertellen uitvoerig over de vele aspecten van een niertransplantatie.

Hoe ging het vroeger, en hoe zien we de toekomst voor ons? Hoe gaat het doneren en transplanteren in de praktijk? De chirurgie komt in beeld. En ook vertellen we over de bijzondere dingen die er in het laboratorium gebeuren. Tot slot nemen we u mee in ons onderzoek en onderwijsaanbod.

Bekijk de webinar '50 jaar niertransplantatie in het Erasmus MC' hieronder.

 

Meer informatie staat op onze websites

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Quicklinks