Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Welkom bij Erasmus MC Transplantatie Instituut

Het Erasmus MC Transplantatie Instituut is het grootste centrum in Nederland voor levertransplantaties, niertransplantaties, longtransplantaties en harttransplantaties. Bij volwassenen én kinderen.

Leven na orgaan­transplantatie

Na uw transplantatie zijn er veel onderwerpen waar u vragen over kunt hebben. Van beweging, voeding, zwangerschapswens, medicatie of werk vraagstukken. Bekijk onze webinars over deze onderwerpen.
Bekijk onze webinars
Dossier Transplantatie Instituut
  • Sporten na een transplantatie: ‘Kijk naar wat je wel kunt’

    Sporten na een transplantatie: ‘Kijk naar wat je wel kunt’

    Een levertransplantatie redde het leven van de sportieve Gabriëlle Strumpel. Paardrijden, fitnessen of zwemmen. Er is niets waar ze haar hand voor omdraait. Als voetbalcoördinator moedigt ze ook anderen aan om in beweging te komen. Samen met het Erasmus MC Transplantatie Instituut organiseert ze de ‘Match for Life’.

    Lees meer
  • Zelf thuis bloed prikken voor controle van donornier

    Zelf thuis bloed prikken voor controle van donornier

    Patiënten die in het Erasmus MC Transplantatie Instituut een niertransplantatie hebben ondergaan, kunnen voortaan zelf thuis bloed prikken voor het bepalen van hun medicijnspiegels en creatininewaarden. Dat betekent dat een bezoek aan de bloedafname voorafgaand aan de controle bij de nefroloog achterwege kan blijven. ‘Dat het veel tijd en ziekenhuisbezoeken gaat besparen, staat vast.’

    Lees meer
  • Europese subsidies voor onderzoek naar orgaanhandel en gezonde generaties

    Europese subsidies voor onderzoek naar orgaanhandel en gezonde generaties

    Criminoloog Frederike Ambagtsheer en kinderarts Romy Gaillard van het Erasmus MC krijgen beiden een Starting Grant van de European Research Council (ERC). Ze gebruiken de beurs van 1,5 miljoen euro voor onderzoek naar orgaanhandel en de embryonale oorsprong van hart- en vaatziekten.

    Lees meer
  • Carla Baan begrijpt steeds beter hoe het lichaam zich tegen een donororgaan keert

    Carla Baan begrijpt steeds beter hoe het lichaam zich tegen een donororgaan keert

    Professor Carla Baan ontdekte via welke (om)wegen het immuunsysteem vrijwel altijd een donororgaan afstoot. Haar carrière wijdde ze aan de zoektocht naar manieren om afstoting eerder op te merken. ‘Dat kan patiënten een hoop ellende besparen.’

    Lees meer
  • Leen Gijse leeft al 50 jaar met dezelfde donornier: ‘Ik ben van plan 100 te worden’

    Leen Gijse leeft al 50 jaar met dezelfde donornier: ‘Ik ben van plan 100 te worden’

    Vijftig jaar geleden kreeg Leen Gijse een donornier waarmee hij nog steeds in goede gezondheid leeft. Hij is de eerste patiënt in het Erasmus MC Transplantatie Instituut waarbij een donornier langer dan een halve eeuw meegaat. Dankzij de transplantatie leidt hij een gelukkig leven als echtgenoot, vader en trotse opa.

    Lees meer
  • Traject levertransplantatie in beeld gebracht in tekenfilmpjes

    Traject levertransplantatie in beeld gebracht in tekenfilmpjes

    De afdeling Levertransplantatie heeft animatiefilmpjes laten maken voor patiënten die een levertransplantatie moeten ondergaan. Het zijn 9 korte tekenfilmpjes van 1,5 minuut, waarin stap voor stap wordt uitgelegd wat deze patiënten te wachten staat, van het eerste bezoek aan de polikliniek tot aan de operatie. Ook de nazorg komt aan bod.

    Lees meer