Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Welkom bij Erasmus MC Transplantatie Instituut

Het Erasmus MC Transplantatie Instituut is het grootste centrum in Nederland voor levertransplantaties, niertransplantaties, longtransplantaties en harttransplantaties. Bij volwassenen én kinderen.

Webinars over orgaantransplantatie: bekijk de webinars hier >>> 


Transplantatie Instituut zorgverlener Erasmus MC

Denken in oplossingen zit in onze genen

Wij willen zoveel mogelijk mensen helpen. We zijn creatief en innovatief. En verleggen de grenzen van wat medisch mogelijk is. Ons streven is dat niemand sterft op de wachtlijst.
Lees meer
Dossier Transplantatie Instituut
 • Koninklijke onderscheidingen Michiel Dalinghaus en Johan Lange

  Koninklijke onderscheidingen Michiel Dalinghaus en Johan Lange

  Kindercardioloog dr. Michiel Dalinghaus is bij zijn afscheid verrast met een koninklijke onderscheiding. Chirurg prof.dr. Johan Lange werd eveneens benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau, in de jaarlijkse lintjesregen.

  Lees meer
 • Prof. Rob de Man spoorde honderden patiënten met hepatitis C op

  Prof. Rob de Man spoorde honderden patiënten met hepatitis C op

  Tot 30 jaar geleden had de chronische leverinfectieziekte Hepatitis C niet eens een naam. Hepatitis non-A non-B luidde tot 1990 de vage benaming. Anno 2024 is het volledig te genezen en zijn bijna alle patiënten in Nederland die de ernstige ziekte ongemerkt bij zich droegen, opgespoord en onder behandeling. Leverarts prof. dr. Rob de Man […]

  Lees meer
 • Oorzaak slecht functionerende donornier beter in beeld 

  Oorzaak slecht functionerende donornier beter in beeld 

  Klinisch patholoog Marian Clahsen-van Groningen van het Erasmus MC Transplantatie Instituut ontwikkelde met een team een nieuwe manier om nauwkeurig aan te tonen welk type afstoting er gaande is in een donornier. Dit helpt de arts om afstotingsverschijnselen gerichter te behandelen.  

  Lees meer
 • Met een auto vol dialyseapparatuur op vakantie

  Met een auto vol dialyseapparatuur op vakantie

  De alarmbellen gingen af toen Olga vijf jaar geleden amper mee kon komen tijdens een fietstochtje op vakantie. Haar nieren bleken nog maar voor tien procent te werken. Na een periode dialyseren, kreeg ze een donornier van haar vader Casper. ‘Na de transplantatie mocht ik weer pizza, knakworsten en chocola eten.’

  Lees meer
 • Wat bezielt de anonieme nierdonor?

  Wat bezielt de anonieme nierdonor?

  Jaarlijks doneren enkele tientallen mensen in Nederland anoniem een nier aan een onbekende nierpatiënt. Wat beweegt hen? Wetenschappelijk onderzoeker Mathilde Giepman-Pronk zocht het uit. ‘Ze willen allemaal iemand helpen. Hun eigen gezondheid delen.’

  Lees meer
 • Prehabilitatie pantsert patiënt voor zware operatie

  Prehabilitatie pantsert patiënt voor zware operatie

  Het Erasmus MC heeft sinds kort een preoperatief revalidatieprogramma – ook wel prehabilitatie genoemd- voor patiënten die een operatie moeten ondergaan in het hoofd-halsgebied of voor leverkanker. De bedoeling is dat patiënten zo fit mogelijk de operatie in gaan, zodat ze daarna sneller en beter herstellen.

  Lees meer

Erasmus MC Transplantatie Instituut in de media: bekijk het overzicht >>>