Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Orgaantrans­plantatie bij kinderen

in het Erasmus MC

Harttransplantatie bij kinderen     

Vanaf 1998 verrichten wij harttransplantaties bij kinderen. Het Erasmus MC Transplantatie Instituut is het enige centrum in Nederland dat deze ingreep doet bij kinderen. Sindsdien zijn er 70 succesvolle harttransplantaties uitgevoerd, met een goede uitkomst. Sinds 2007 kunnen we de ziekste kinderen ook helpen met een steunhart. Zodat ook zij een kans hebben om op een geschikt donororgaan te wachten. Meer dan de helft van de kinderen op de wachtlijst voor een harttransplantatie is (langdurig) opgenomen op de Intensive Care in afwachting van een geschikt donorhart. Na de transplantatie kunnen de kinderen weer gewoon meedoen met de meeste activiteiten die normaal zijn voor hun leeftijd.

Wij werken nauw samen met een grote groep kinderartsen die bij verschillende aspecten van de behandeling betrokken zijn. De afdelingen kindercardiologie, Intensive Care voor kinderen, het kinderthoraxcentrum en de thoraxchirurgen hebben daarin een centrale rol. Ook werken we intensief samen met de anesthesiologen en cardiologen van het harttransplantatieprogramma voor volwassenen. We weten andere specialisten op het gebied van orgaantransplantaties makkelijk te vinden om de zorg voor onze kinderen te verbeteren.

Bekijk ook onze cijfers rondom harttransplantaties.

Niertransplantatie bij kinderen

In Nederland bereiken ongeveer 25 kinderen per jaar eindstadium nierfalen. Op dat moment is dialyse of niertransplantatie noodzakelijk. In het Sophia Kinderziekenhuis komen kinderen uit de hele regio Zuidwest Nederland voor deze behandelingen. Ook kinderen uit de regio Leiden en Utrecht worden naar ons ziekenhuis verwezen voor een niertransplantatie. Wij voeren ongeveer 10 niertransplantaties uit per jaar. Dit is mogelijk vanaf de leeftijd vanaf 1 jaar. Het grootste deel van deze transplantaties voeren we uit met een nier die door iemand bij leven gedonoreerd wordt. Naast onze standaard transplantaties bieden we ook verschillende specifieke transplantaties aan. Namelijk het kleine KINT programma (kinderen < 4 jaar), het bloedgroep incompatibele programma en het cross-over programma. Op deze manier kunnen we de tijd dat een kind moet dialyseren zo kort mogelijk houden. Of zelfs helemaal voorkomen.

Bekijk ook onze cijfers rondom niertransplantaties.                                    

Meer informatie staat op onze websites:

 

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Quicklinks