Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Fistulogram

Download PDF

Voorbereiding

Dieet
Soms is het nodig om een bepaald dieet te volgen voor dit onderzoek. Als dit zo is, ontvangt u een brief met uw dieet.

Voor vrouwen (zwangerschap, borstvoeding e.d.)
Röntgenonderzoek kan beter niet worden gedaan als (de kans bestaat dat) u zwanger bent. Bij twijfel moet het onderzoek worden gedaan binnen 10 dagen na de eerste dag van de menstruatie. Verander zo nodig uw afspraak. Intraveneus (direct in de ader) toegediende röntgencontrastmiddelen (met jodium of gadolinium) komen in zeer kleine hoeveelheden in de moedermelk, maar worden niet opgenomen door het maagdamkanaal van de baby. U kunt daarom borstvoeding blijven geven. Wilt u blootstelling helemaal voorkomen, stop dan na de toediening 24 uur met het geven van borstvoeding.

Over dit onderzoek

Wat we gaan doen

Wat is het doel?
Het doel van het onderzoek is om een afbeelding te maken van de fistelgang. Zo kunnen we zien of er verbindingen zijn van de fistelgang met andere organen.

Verloop van het onderzoek

De radioloog en de laborant voeren het onderzoek uit
Voor het onderzoek begint, moet u sierraden of kleding waar metaal in zit afdoen of uitdoen. U krijgt hiervoor uitleg van de laborant.
Daarna gaat u naar de röntgenkamer. U gaat daar op een onderzoeksbed liggen. De radioloog doet een dun slangetje in de fistel en spuit er contrastmiddel in. De laborant volgt de weg van het contrastmiddel met de röntgenbuis. Samen met de radioloog maken ze meerdere foto's van verschillende richtingen.

De uitslag

De radioloog kan u de uitslag meestal niet gelijk geven. Later op de dag bestuderen we de foto’s en vergelijken we ze met eventuele vorige onderzoeken. De radioloog maakt vervolgens een verslag voor uw behandelend arts. Hij of zij zal de uitslag met u bespreken.

Contact

  • Polikliniek radiologie (van 08.00 - 16.30 uur): (010) 704 20 06.
  • Algemeen nummer Erasmus MC: (010) 704 0 704