Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Gastroscopie

Bij een gastroscopie bekijkt de arts met een dunne, flexibele kijker (de endoscoop) de slokdarm, maag en het eerste gedeelte van de twaalfvingerige darm. Zo kan de arts ontstekingen, zweertjes, bloedingen of gezwellen opsporen. Daarnaast kunnen we via de endoscoop ingrepen doen. Het standaard onderzoek duurt gemiddeld 10-15 minuten. Als we behandelingen doen, kan het onderzoek langer duren.

Download PDF

Voorbereiding

Om het onderzoek goed en veilig te kunnen uitvoeren, moeten uw slokdarm en maag leeg zijn. Hiervoor moet u zich voorbereiden.
  • Voor dit onderzoek is het belangrijk dat u 6 uur voor het onderzoek geen vast voedsel meer eet.
  • Tot 2 uur voor het onderzoek mag u nog heldere dranken drinken.
  • Vanaf 2 uur voor het onderzoek moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u niks meer mag eten en drinken. Doet u dit niet, dan kan het onderzoek niet doorgaan.
  • Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen of medicijnen voor suikerziekte? Dan moet u dit vóór het onderzoek aangeven bij de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. We zullen u dan vertellen wat u moet doen met de medicijnen voor het onderzoek.
  • Verder vragen wij u om voor het onderzoek een gezondheidsvragenlijst in te vullen. Hierover heeft u een email ontvangen. Vult u de vragenlijst niet in, dan kan het onderzoek niet doorgaan.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzijde op het onderzoeksbed. Heeft u een kunstgebit? Dan vragen wij u om deze uit te doen. We vragen u ook om uw eigen gebitsbakje mee te nemen.
Om het onderzoek makkelijker te maken verdoven we uw keel met een spray. Ook krijgt u een drankje tegen schuimvorming in de maag. Daarna krijgt u een bijtring tussen uw tanden. U kunt een kokhalsreflex krijgen als we de endoscoop inbrengen. Dit gevoel neemt weer af als de endoscoop in de slokdarm zit. Probeer te ontspannen en rustig te ademen.

Daarna schuiven we de endoscoop langzaam naar de twaalfvingerige darm. Om alles goed te kunnen zien blazen we af en toe wat lucht in de maag. Hier kunt u van gaan boeren. Het onderzoek is niet pijnlijk.

Soms spreken we met u af dat u een 'roesje' krijgt. Zo merkt u minder van het onderzoek. U kunt hier meer over lezen in de folder Roesje bij endoscopisch onderzoek. Mocht u een roesje krijgen, dan is het belangrijk dat u begeleiding (iemand anders) meeneemt naar het onderzoek. Uw begeleiding moet u in de wachtkamer komen ophalen. Ook is het belangrijk dat u de eerste 12 uur na het onderzoek niet alleen thuis bent. Neemt u geen begeleiding mee? Dan kunt u geen roesje krijgen. Dit is voor uw eigen veiligheid en de veiligheid in het verkeer.

Na het onderzoek

Als uw keel is verdoofd, dan kunt u zich verslikken. Daarom mag u pas een half uur na het onderzoek beginnen met drinken en eten.

Heeft u een roesje gekregen? Dan wordt u na het onderzoek naar de uitslaapkamer gebracht. Als u weer goed wakker bent, krijgt u wat te eten en drinken. Dit is ongeveer 1 uur na het onderzoek. Daarna kunt u met uw begeleiding naar huis. Door de toediening van de middelen kunt u de rest van de dag suf en vergeetachtig zijn. U mag daarom 12 uur niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer. Dit houdt in dat u geen auto, (brom-)fiets of scootmobiel mag besturen. U mag dus ook niet alleen te voet, met openbaar vervoer of met de taxi naar huis.

Bijwerkingen en complicaties

Na het onderzoek kunt mogelijk last hebben van:
  • Opgeblazen gevoel en winderigheid. Dit komt door de lucht die tijdens het onderzoek is ingeblazen. Opboeren of winden laten helpt.
  • Pijnlijke keel. Koud drinken of een ijsje eten helpt.
Complicaties door dit onderzoek komen heel zelden voor.

Wanneer contact opnemen?

Neem contact op met de dienstdoende maag-, darm-, en leverarts als:
  • U zwarte ontlasting heeft
  • U koorts heeft
  • U veel buikpijn blijft houden
U vindt deze contactgegevens op het nazorgformulier. Dit groene formulier heeft na het onderzoek ontvangen van de verpleegkundige.

De uitslag

Uw behandelend/verwijzend specialist krijgt de uitslag van het onderzoek. Soms geeft de arts die het onderzoek gedaan heeft u een voorlopige uitslag. Het kan zijn dat u andere onderzoeken of behandelingen nodig heeft. Uw eigen arts zal dan met u bespreken wat er gaat gebeuren.

Contact

  • Heeft u na het lezen nog vragen over het onderzoek of de voorbereiding? Belt u dan tijdens kantooruren op (010) 703 02 57 of stuur een e-mail naar prescopie@erasmusmc.nl.
  • Wilt u de afspraak wijzigen of bent u door omstandigheden te laat voor uw afspraak? Neem dan tijdig contact met ons op (010) 704 02 66
Wij voeren vaak spoedprocedures uit of behandelingen duren soms langer dan vooraf gepland. Wij vragen uw begrip als u onverhoopt langer moet wachten.