Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Onderzoek evenwichtsorganen

Videonystagmografie (VNG)

Binnenkort komt u naar de polikliniek keel-, neus- en oorheelkunde voor een videonystagmografie (VNG). Dit is een onderzoek naar de functie van uw evenwichtsorganen. Het onderzoek vraagt van u enige voorbereiding. Informatie daarover, en over het onderzoek, hebben we voor u op een rij gezet.

Download PDF

Voorbereiding

Zo bereidt u zich voor op het onderzoek:
  • 2 dagen voor het onderzoek stopt u met medicijnen tegen duizeligheid;
  • de dag voor het onderzoek mag u geen alcohol gebruiken;
  • op de dag van het onderzoek mag u geen make-up, gebruiken, het gaat met name om oogmake-up zoals mascara, oogpotlood en donkere oogschaduw. Dit kan de meting met de videobril namelijk verstoren.

Over het onderzoek


Vragenlijst
Een paar dagen voor het onderzoek krijgt u een mail met een paar vragenlijsten. De vragen gaan over uw evenwichtsklachten en andere klachten. Uw antwoorden zijn belangrijk voor een vlot onderzoek. Wij vragen u deze vragenlijst in te vullen voor u naar de polikliniek komt.

Speciale bril
Na een gesprek met de onderzoeker krijgt u een speciale bril op met een ingebouwde camera. Daarmee registreren wij tijdens het onderzoek uw oogbewegingen. Zo kunnen wij de reacties van de evenwichtsorganen meten. Tijdens het onderzoek zit u in een stoel voor een groot wit scherm. De ruimte is verduisterd. De onderzoeker blijft bij u en neemt plaats achter de computer.

Als het niet mogelijk is om het onderzoek met de videobril uit te voeren, kan het zijn dat wij elektroden gebruiken. We plakken dan 5 elektroden rond uw ogen. Hiermee kunnen we uw oogbewegingen meten.

Verloop van het onderzoek


Het evenwichtsonderzoek duurt 60 tot 75 minuten en bestaat uit 3 onderdelen. De combinatie van deze onderdelen met de vragenlijst en het gesprek bieden de onderzoeker en de beoordelend arts veel informatie. Daarom is het belangrijk dat het onderzoek compleet wordt afgenomen.

Onderdeel 1. Onderzoek naar houdingsafhankelijke reacties van de evenwichtsorganen
Uw evenwichtsorganen nemen bewegingen met uw hoofd waar. Wanneer u duizelig wordt als u uw hoofd beweegt, kan het zijn dat een deel van uw evenwichtsorgaan niet goed functioneert. We onderzoeken dit met een paar korte tests. Hierbij gaat u onder andere achterover liggen en weer overeind zitten.

Onderdeel 2. Onderzoek van het centrale deel van de evenwichtsorganen
Op het scherm voor u verschijnen stippen en strepen. Het is belangrijk dat u uw hoofd stilhoudt terwijl u ernaar kijkt. Daarna krijgt u een kap over de bril waardoor u in het duister kijkt. Wij vertellen u steeds wat er gaat gebeuren. Ook met dit onderzoek kijken we naar de bewegingen van uw ogen en gaan we na hoe een bepaald deel van uw evenwichtsorganen werkt.

Onderdeel 3. Onderzoek naar het perifere deel van de evenwichtsorganen
Bij dit onderzoek draait de stoel 90 seconden in een rustig tempo. Daarna zetten we de stoel stil en kantelen we hem naar achteren zodat u komt te liggen. Vervolgens spoelen we uw oren met water. Dit is enkele graden boven en enkele graden onder lichaamstemperatuur. Een spoeling duurt 25 seconden per oor. U kunt het gevoel krijgen dat u ronddraait, dit verdwijnt binnen enkele minuten. Met deze tests gaan we na hoe uw evenwichtsorganen (links en rechts) afzonderlijk van elkaar werken. We kijken naar het verschil tussen de reactie en of ze normaal, verminderd of te veel reactie geven. Hierna is het onderzoek afgelopen.
onderzoek evenwichtsorganen 2

Bijwerkingen en complicaties

Tijdens het onderzoek wekken we geen aanvallen van duizeligheid op. U kunt zich een kort moment duizelig voelen. Na het onderzoek kunt u zich onstabiel voelen. Dit verdwijnt meestal binnen een kwartier. Het is prettig als u iemand meeneemt zodat u niet alleen naar huis hoeft.

Tijdens het onderzoek is de onderzoeker steeds bij u in de ruimte.

Uitslag

De resultaten zijn 2 tot 4 weken na het onderzoek bekend, de arts bespreekt de uitslag met u.

Contact

Polikliniek Keel-, neus- en oorheelkunde (KNO):

  • (010) 704 01 20. Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 16.30 uur.
  • afsprakenkno@erasmusmc.nl