Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Perifere aangezichtsverlamming

Perifere nervus facialisparese

Bij een perifere aangezichtsverlamming is de functie van de aangezichtszenuw (de nervus facialis) uitgevallen. De helft van het gezicht beweegt niet meer. Dit treedt vaak heel plotseling op. Een oorzaak wordt lang niet altijd gevonden maar er moet wel naar worden gezocht.

Perifere aangezichtsverlamming: over deze aandoening

Wat is Perifere aangezichtsverlamming?

Wat houdt deze aandoening in?

Bij een perifere aangezichtsverlamming is de functie van een van beide (de linker of rechter) gezichtszenuw verminderd of helemaal uitgevallen. Daardoor bewegen de spieren aan een kant van het gezicht veel minder of niet meer. De mond hangt scheef wat problemen geeft bij praten en drinken. Het oog wil niet goed meer dicht waardoor het oog droog en branderig kan aanvoelen. En de wenkbrauw wil niet meer fronsen of optrekken. Vaak is er ook pijn in de aangedane kant van het gezicht. Een drogere mond kan optreden en harde geluiden kunnen pijnlijk zijn.

Hoe vaak komt het voor?

Een perifere aangezichtsverlamming komt in Nederland jaarlijks bij 400 tot 500 personen voor.


Oorzaak

Er zijn heel veel verschillende oorzaken van een aangezichtsverlamming mogelijk, maar in de meeste gevallen wordt ondanks uitgebreid onderzoek geen oorzaak gevonden. In dat geval spreken we van een aangezichtsverlamming van Bell.


Symptomen en gevolgen

Doordat de functie van een van beide gezichtszenuwen verminderd of uitgevallen is, bewegen de spieren aan een kant van het gezicht veel minder of niet meer. De mond hangt scheef wat problemen geeft bij praten en drinken. Het oog wil niet goed meer dicht waardoor het oog droog en branderig kan gaan aanvoelen. En de wenkbrauw wil niet meer fronsen of optrekken. Vaak is er ook pijn in de aangedane kant van het gezicht. Een drogere mond kan optreden en harde geluiden kunnen pijnlijk zijn.


Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Om een oorzaak van de verlamming in het verloop van de gezichtszenuw te kunnen onderzoeken, het oor en de wang, wordt u onderzocht door de KNO-arts. Soms is een scan (MRI of CT) nodig. Ook wordt soms een gehoortest verricht. Bloedonderzoek kan uitwijzen of er sprake is (geweest) van een infectie van een virus of bacterie.


Met wie heeft u te maken?

De KNO-arts verricht onderzoek naar de oorzaak van de aangezichtsverlamming. De logopedist of mime-therapeut brengt de functie van de zenuw nauwkeurig in kaart en begeleidt u bij het herstel. Daar kunnen oefeningen (mime therapie) bij helpen. Wanneer de parese langer bestaat en niet of onvoldoende herstelt, kan onderzoek door de plastisch chirurg worden geadviseerd met het oog op een reconstructie van de beschadigde zenuw of het verlamde deel van het gezicht. De oogarts kan eventuele schade door uitdrogen van het oog behandelen en kan een ooglidcorrectie uitvoeren om dit te voorkomen.

  

 


Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor