Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Allergie

Bij een allergie gaat er iets mis in het immuunsysteem (verdedigingssysteem). Er wordt een afweer opgebouwd tegen stoffen die bij de meeste mensen geen problemen veroorzaken, zoals bijvoorbeeld parfum, metalen, conserveermiddelen, haarverf. Er ontstaat dan een onnodige reactie van het afweersysteem tegen een stof die eigenlijk niet schadelijk is.

Allergie: over deze aandoening

Wat is Allergie?

Als een allergeen in de huid komt, wordt het door het ‘afweersysteem’ herkend en ontstaat er een ontstekingsreactie in de huid. Als de huid al eerder is beschadigd, bijvoorbeeld door irritatie door een bepaalde stof, treedt eerder een allergie op.

Of een bepaalde stof een contactallergie veroorzaakt en hoe snel dat gebeurt, hangt af van de eigenschappen van die stof en van de persoon. Voor sommige stoffen wordt men al na enkele weken allergisch. Met andere stoffen kan men jaren achtereen zonder problemen in contact komen totdat men, zomaar opeens, allergisch wordt.

Soms ontstaat allergisch contacteczeem alleen wanneer het allergeen samen met licht op de huid komt. U krijgt dan een ‘fotoallergisch contacteczeem’

Het aantal stoffen dat een contactallergie kan veroorzaken is heel groot. De meest voorkomende ‘contactallergenen’ zitten in de Europese standaardreeks. Voorbeelden van ‘contactallergenen’ zijn: onedele metalen, geurstoffen, conserveermiddelen, rubberbestanddelen, lijmen, geneesmiddelen in crèmes en zalven, stoffen die in sommige beroepen gebruikt worden.

Beroepen met een hoog risico voor het krijgen van contacteczeem zijn: kappers, schoonmakers, werknemers in de gezondheidszorg, metaalbewerkers, werknemers in de voedingsmiddelenindustrie.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Een contactallergie wordt onderzocht met epicutane tests. Dit noemen we ook wel plakproeven.

De stoffen waarvoor u allergisch zou kunnen zijn, worden in kleine ‘kamertjes’ met pleisters op de rug geplakt en 2 dagen later weer verwijderd. Op de 3e, de 4e (en soms ook op de 7e dag) wordt de reactie op uw huid bekeken. U moet dus in een week 3 maal komen.

Bijna altijd zal worden getest met de ‘Europese standaardreeks’. Dit is een reeks van stoffen die in Europa de meeste allergische reacties veroorzaken. Daarnaast kunnen andere testreeksen op uw huid geplakt worden.

Ook stoffen die op het werk voorkomen, cosmetica, toiletartikelen en geneesmiddelen, kunnen soms getest worden.

Bij fotoallergisch contacteczeem worden de testen (plakproeven) ook met licht uitgevoerd.

Een test is positief als de stof op de plek waar de stof geplakt is een eczeemreaktie veroorzaakt. Als een test positief is, dan zal samen met de dermatoloog worden bekeken of deze stof inderdaad de oorzaak is van het eczeem.

Met wie heeft u te maken?

Gedurende de plakproeftest heeft u te maken met een arts in opleiding tot dermatoloog, een dermatoloog en een polikliniekassistente. De arts in opleiding en de dermatoloog nemen een uitgebreide vragenlijst met u door en bespreken ook de uitkomsten van de plakproeftest met u. Indien nodig wordt een behandeling gestart of aangepast. De polikliniekassistente brengt de plaproeven aan op uw rug en haalt deze er na 2 dagen ook weer af.
Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor