bandage
Aandoening

Aneurysma van de grote lichaamsslagader in de borstkas

Verwijding van de grote lichaamsslagader komt door verzwakking van de aortawand. Als de verzwakte wand scheurt ontstaat een levensbedreigende bloeding. Verzwakking van de aortawand geeft bijna nooit klachten en wordt daardoor meestal per toeval gevonden.

Over deze aandoening

Wat is deze aandoening

Plaatselijke verwijding van de grote lichaamsslagader (aorta) wordt veroorzaakt door lokale verzwakking van de vaatwand. Deze verzwakking kan veroorzaakt worden door ouderdom, hoge bloeddruk, vaatwand verkalking en (erfelijke) bindweefselstoornissen. De verzwakte vaatwand verwijdt over tijd. Dit geeft een verhoogd risico om te scheuren en een levensbedreigende bloeding te veroorzaken. De verwijding van de aorta zelf geeft zelden klachten, waardoor deze meestal bij toeval wordt gevonden. Als de verwijding zich in de buurt van de hartklep bevindt kan de hartklep gaan lekken. Hier kunt u vermoeidheidsklachten van krijgen. Wanneer de wandlagen van de grote lichaamsslagader scheuren kan dit gepaard gaan met een scherpe pijn tussen de schouderbladen. 


Klik op onderstaande links voor meer informatie.

Soorten

Grote lichaamsslagader verwijding wordt ook wel een aneurysma van de aorta genoemd. Een scheur in de wandlagen van de grote lichaamsslagader wordt ook wel een aorta dissectie genoemd.

Oorzaak

Hoe ontstaat een aneurysma?

Een aneurysma kan verschillende oorzaken hebben, zoals:

  • Slagaderverkalking (atherosclerose).
  • Een langdurige hoge bloeddruk.
  • Veroudering.
  • Ontstekingen in de vaatwand.
  • Verwondingen (zoals een ernstig verkeersongeval). 

Aneurysma's van de thoracale aorta (in de borstkas) zijn vaak erfelijk bepaald. Zo kan een aneurysma bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een erfelijke bindweefselziekte, zoals het syndroom van Marfan. Thoracale aorta-aneurysma's gaan frequent gepaard met aangeboren hartafwijkingen, zoals een tweeslippige (bicuspide) of vernauwde aortaklep.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Een verwijding van de grote lichaamsslagader kan worden ontdekt met verschillende beeldvormende onderzoeken, zoals een echo-onderzoek, CT-scan of MRI-onderzoek van de borstkas. Behandeling bestaat uit het weghalen van het verwijde deel van de grote lichaamsslagader en vervangen met een kunststof buis.

Operatie

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.

Bereid u voor