Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
logo voor centrum
Centrum

Thoraxcentrum

In het Thoraxcentrum behandelen we patiënten met aandoeningen aan de 'thorax', de borst(holte). Daaronder vallen het hart, de longen, de grote bloedvaten in de borstkas en de luchtpijp.

Over dit centrum

Wat we doen

Wat doet dit centrum?

In het Thoraxcentrum werken drie specialismen samen bij de zorg van een patiënt met hart-, vaat- en longziekten. Dit zijn cardiologie, longgeneeskunde en cardio-thoracale chirurgie.

Het specialisme cardiologie geeft onderwijs, doet wetenschappelijk onderzoek en behandelt hart- en vaatziekten.

Het specialisme longgeneeskunde richt zich op interstitiële longziekten, pulmonale hypertensie, longtransplantatie, cystic fibrosis, tuberculose, ademhalingsstoornissen tijdens de slaap, longoncologie en interventie (inclusief de endobronchiale echografie vanuit de slokdarm-EUS of luchtpijp-EBUS). 

Binnen het specialisme cardio-thoracale chirurgie vinden operaties plaats voor coronairlijden (bypass-operaties), hartklepafwijkingen, hartoperaties bij kinderen en longoperaties. Het Erasmus MC is een van de twee Nederlandse harttransplantatiecentra.

Wat willen we bereiken?

Het Thoraxcentrum wil zich zowel nationaal als internationaal onderscheiden. Dat doen we door de kwaliteit van de patiëntenzorg te verbeteren waar we dat kunnen. Daarnaast stimuleren we wetenschappelijk onderzoek en onderwijs op het gebied van de cardiologie en cardio-thoracale chirurgie.

Onze polikliniek(en)

Klinieken

Verhaal uit het centrum

De heart-in-a-box-techniek, die ook bij harttransplantaties in het Erasmus MC wordt toegepast, heeft de afgelopen twee jaar voor meer harttransplantaties gezorgd. Cardioloog Olivier Manintveld en cardiothoracaal chirurg Yannick Taverne van het Erasmus MC zijn enthousiast en kijken alvast vooruit. ‘Het zou fijn zijn als er straks ook meer harten voor kinderen beschikbaar komen.’

Lees het hele verhaal

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor